Jourhem

Mina familjehems placerade barn blev tillfälligt omplacerade till ett jourhem där det redan fanns tre placerade barn.
Så när mina barn bodde där var det alltså fem placerade barn där samtidigt.
Socialtjänsten har dessutom inte fattat något beslut om vistelsen i jourhemmet.
Har nu fått veta att två assistenter som jobbade med ett av de placerade barnen har gjort en Ivo anmälan mot jourhemmet, innan mina barn bodde där.
Har inte jag som vårdnadshavare rätt att få information om det innan barnen flyttas dit?

E.skåne
2024-11-07 14:42

Hej!

Det du tar upp rör flera olika delar av socialtjänstlagen, så vi gör ett försök att dela upp svaret.

En familjehemsplacering kan ske med samtycke från vårdnadshavare, då med stöd av Socialtjänstlagen, SoL. Saknas samtycke eller om vården inte kan bedrivas på frivillig väg av andra skäl sker placering med stöd av LVU (tvångsvård). Om den sker frivilligt kan socialtjänsten fatta beslut om omplacering eller jourplacering, men alla placeringar måste ha ett beslut. Det kan vara ett enkelt dokument i journalen med ett beslut fattat där, där det står vem som fattat beslutet och på vilka grunder.

Om det gäller en placering eller omplacering med stöd av LVU är det socialnämnden som fattar beslutet. Om beslutet inte kan vänta till nämndens ordinarie sammanträde är det ordförande som fattar beslutet. Även här måste det finnas ett placeringsbeslut enligt 11§ LVU.

Det är svårt för oss att ge ett svar i det enskilda ärendet då vi inte känner till alla omständigheter, vilka uppgifter som legat till grund för beslutet.

Att anmäla en vårdgivare till IVO, kan alla göra via ett formulär på deras hemsida. Att en vårdgivare blir anmäld behöver inte innebära att de brister i samtliga barns omsorg.

IVO fattar själva beslut om vilka av alla anmälningar de får som skall leda till en granskning från dem, och många anmälningar lämnas utan åtgärd.

Är man orolig att en placering fattats på fel grunder eller att barn far illa hos en vårdgivare bör man i första hand vända sig till socialtjänsten i kommunen som fattat beslutet. Får man inte gehör kan man anmäla till IVO.

Gällande din fråga om du som vårdnadshavare har rätt till information så gäller generellt att du har rätt till tillgänglig information som rör eller påverkar dina barn eller den vård de får. En anmälan till IVO behöver dock inte vara något socialtjänsten vet om. De kan också ha annan information som de inte kan lämna ut till andra på grund av sekretess, de kan ha fått informationen och redan gjort en egen bedömning gällande jourhemmet, och de kan bedöma att det inte påverkar vården. Saker som rör familjehemmet men inte påverkar vården av dina barn kan du inte få ut, eftersom delar av sekretessen även gäller familjehemmens privata situation.

Hur många barn som samtidigt får vara placerade i ett jourhem bestäms av kommunen som anlitar jourhemmet. Det är kontrollerat innan man beslutar om antal barn om det är en lämplig plats för barnen. Tanken med jourhem är att de skall vara tillfälliga.

I vanliga familjehem finns en rekommendation på tre placerade barn, men detta är inte lagstiftat, och andra bedömningar kan göras om det till exempel gäller syskon eller en akut situation.

Vi tänker att det låter som om du skulle behöva ett möte med dina barns handläggare och kanske också familjehemssekreteraren om ni har en sådan, så att du får svar på frågor om dina barn specifikt.

Vänligen

Soctanterna