En mamma som är orolig för sitt barn och hjälplös.

Hej. Sonen är nu omplacerad i ett familjehem under frivillig placering.Skulle jag inte gå med på en frivillig placering så blev jag hotad att han skulle han bli akut LVU placerad. Han har 3 diagnoser Adhd /autism och intellektuell funktionsnedsättning samt en enorm seperationsångest då jag är hans enda trygghet från födseln. Får inte lämna honom själv hemma utan att han har panik. Han vill ha mamma med sig hela tiden. Han har inte varit ifrån mig mer än 2 dagar varannan helg då han var hos sin pappa upp till 5 års åldern. Han är 14 år nu. Socialtjänsten har icket tänkt på hans bästa i detta läge anser jag. Han förstår inte varför han är omplacerad. Inte jag heller för den delen. Har bett om hjälp från Social tjänsten vid fler tals tillfällen i flera år men inte fått den hjälpen som jag har bett om. Eller som jag behöver. Sonen min är en nybliven tonåring som inte har gjort som hans mamma dvs jag har bett han om. Tex att gå in i duschen,sköta skolan då han känner sig mobbad och ignorerad av skolan samt hygienen och tandborstningen. Jag kan inte lyfta upp han under armen och bära in han i duschen. Min son har selektivt ätande som detta familjehem inte tar någon som helst hänsyn till. Social tjänsten har sagt till mig att sköter inte min son det som familjehemmet säger så får min son inte komma hem till mig under den helgen som är bestämd. Jag anser inte att det är okey,för man hotar inte ett barn. Jag ringer min son mellan 16:00-19;00 högst 30 minuter om dagen varje dag och dessutom så informerade Social tjänsten min tonåring att han ska bo i detta familjehem i 2 års tid utan min vetskap. Min son pratade med mig kl 16:00 _16:30 den 6/11 -2024 och berättade detta med gråten i halsen och han förstår inte varför han ska bo i familjehemmet i 2 års tid. Går detta verkligen till på rätt sätt? Jag eller sonens pappa har inte skrivit under några papper än om en frivillig placering. I anmälningen från Skolan som inkom den 17/9 då jag och sonen var på BUP av sonens mentor och 2 andra lärare. Sonens mentor är min lillebrors fd sambo.Min bror blev tvungen att blockera hans fd sambo som beter sig knepigt och hotfullt. Jag är rädd att min son får ta skiten från hennes sida för att min bror och hans fd sambo inte kommer överens. Det ska inte kännas som att det ska gå ut över min son som är oskyldig i detta fall I anmälan står det att min son har hängbröst och mage.
Min son är överviktig och han är inte tillräckligt aktiv längre.
Hängbröst och mage är ett personligt påhopp och ett kränkande uttalande i en sådan anmälan.
Får Socialtjänsten hindra min son från att kontakta mig, hans mormor och hans morfar?? Då jag anser att detta är inte det bästa för min son. Det bästa för han är att bo med mamma sin och att jag får den hjälp och stöd som jag behöver utifrån min roll som vårdnadshavare?
Kan jag kräva av Social tjänsten att det anställs en person på kvällstid som är med oss som stöd för mig i min roll som mamma ?? Social tjänsten påstår att denna resurs inte finns i en av kommunerna i Norrbottens län,men jag vet att dom måste skapa en resurs om detta behov behövs.
Denna solplacering grundas av gamla anmälningar som är nedlagda som dom har tagit i beaktning av trots att det inte fanns något som dom kunde gå på eller klaga på i dom gamla anmälningarna då dom blev utredda och nedlagda. Det finns inget i hemmet som dom kan klaga på då jag sköter mitt hem som många andra föräldrar gör . Det är inte skitigt i mitt hem och jag dricker inte,drogar inte,är ej kriminell,jag slår inte mitt barn och min son har alltid mat på bordet. Hur det än ser ut i min ekonomi. Denna placering grundas även på samma saker från dom nedlagda anmälningar från samma skola. Det finns inget nytt att gå på då Social tjänsten tog detta beslut. Får dom verkligen göra så här??

MVH Orolig mamma igen.

Orolig mamma igen
2024-11-06 18:15

Hej!

Vi förstår att du är orolig för din son och för den situation och separation som du beskriver ni tvingats in i. Du skriver att du egentligen inte ville samtycka till en frivillig placering, men kände dig tvingad för annars skulle dom omhänderta din son akut enligt LVU.

Vi uppfattar det också så att du och din son inte riktigt förstår varför placeringen kommit till stånd. Du ger oss lite fragment av ert liv och er situation och det som hänt innan placering som gör att vi förstår att din son har en del speciella behov. Du har försökt möta och stötta upp din son efter förmåga, men som du skriver, har din son inte gjort det du bett honom om. Han har en misskött hygien och hälsa och han kommer inte iväg till skolan.

Du berättar också att det funnits flera anmälningar tidigare till socialtjänsten, som du skriver inte lett till någon insats tidigare, men som du nu menar ligger till grund för placering. Vi tänker att om det tidigare funnits problem, som du och socialtjänsten känt till och där du kanske sagt att du kan hantera detta, har socialtjänsten antagligen varit nöjda och inte funnit anledning att inleda utredning eller bevilja någon insats.

Om problemen sedan har fortsatt och finns kvar, kan så klart de tidigare anmälningarna och eventuella utredningar kommenteras i den nya utredningen. Har problem sedan tidigare varit kända och det kanske inte blivit någon förändring, eller tillräcklig förändring, så kan man inte fortsätta att göra samma sak, utan man får tänka om och tänka nytt.

När man utreder ett barn så tittar man på det barnets behov, dels rent allmänt vad ett barn i den åldern har för behov men också specifikt på vad just detta barn har för behov. Vidare tittar man på hur dessa behov blir tillgodosedda. Hur ser det ut runt barnet med familj och släkt, boende, skolgång och kunskap, vänner och sammanhang, känslomässiga utveckling, förutsägbarhet och gränssättning och en massa annat. Sammantaget ska utredningen visa vilka behov barnet har och hur dessa blir tillgodosedda, eller behöver bli tillgodosedda genom eventuella insatser. Det behöver inte vara socialtjänsten som ska ge insatserna, utan det kan vara annan huvudman som till exempel sjukvården och skolan.

Du frågar om socialtjänsten kan hindra sonen att ha kontakt med dig och sina morföräldrar. Det finns inskrivet i LVU att socialnämnden har ett ansvar för att den unges behov av umgänge med föräldrar och vårdnadshavare så långt möjligt tillgodoses. Om barnet är omhändertaget enligt LVU så kan man med hänsyn till ändamålet med vården besluta om hur umgänget ska se ut med föräldrarna. Din son är ju placerad med samtycke, och då tänker vi att ni gemensamt med socialtjänsten kommit överens om hur umgänget och kontakten med sonen ska se ut för att det ska bli så bra som möjligt för sonen.

Om du och barnets pappa inte samtycker till frivillig placering, ni behöver inte samtycka skriftligen, kan ni ta hem er son igen från placeringen. Socialtjänsten får då avgöra om det finns tillräckliga skäl att mot er vilja omhänderta sonen enligt LVU. I så fall är det Förvaltningsrätten som avgör om sonen ska få vård enligt LVU. I en sådan process kan ni som vårdnadshavare få offentligt biträde som kan hjälpa er med bland annat det juridiska i processen.

Du säger själv att du inte tycker att socialtjänsten har tänkt på din sons bästa med placeringen. Vi tänker att det kanske är bra om du kan prata med någon som känner både dig och din son för att få hjälp med att titta på vad som kan vara det bästa för sonen just nu. Ibland är det inte så lätt att titta på sin egen situation objektivt, men med hjälp kan man ibland få en mer nyanserad bild och se både goda och sämre saker med situationen. Tycker du att de sämre sakerna överväger, då behöver du kanske prata med socialtjänsten om att du inte kan samtycka till placeringen just nu.

Vi hoppas att allt blir till det bästa för din son.

Vänligen

Soctanterna