Socialnämmnden

Vad sker i nämnden? En socialsekreterare har förberett ett underlag/utredning om en hemtagning av placerat barn, detta ska beslutas i socialnämnden. Vad händer om socialnämnden beslutar att ingen hemtagning ska ske såsom soc.sekreteraren rekommenderar i sitt utredning? Vad sker om nämnden går emot det socialsekreteraren skrivit? Får familjen hem barnet då? Röstar personerna när de beslutar? Vem närvarar mer än politikerna? Får man reda på vem som röstar vad? När beslutet är klart får man en förklaringctill beslutet?

Elvira
2024-11-06 06:29

Hej!

Föräldrarna till LVU- placerade barn kan när som helst under vårdtiden hos socialtjänsten, begära att vården ska upphöra och att barnet ska flytta tillbaka hem. Ett barn som fyllt 15 år kan också själv begära vårdens upphörande.

För att socialnämnden ska kunna ta ställning till en begäran om att vård enligt LVU ska upphöra, inleds en utredning enligt 11 kap § 1 SoL (socialtjänstlagen), en så kallad hemtagningsutredning.

Ett avslag på en hemtagningsbegäran räknas som ett beslut, varför man kan överklaga till förvaltningsrätten och hålla fast vid att vården ska upphöra.

Socialnämnden ska, oavsett om en hemtagningsbegäran görs eller ej, göra en övervägning eller omprövning var sjätte månad där de överväger och prövar om vård enligt LVU ska fortsätta eller avslutas. Detta är dock inget formellt beslut, vilket innebär att ett sådant beslut inte kan överklagas. (13 § LVU).

En socialsekreterare har tillsammans med en eller flera kollegor gjort en utredning för att undersöka möjligheten för barnet att flytta hem. När förslag till beslut lämnas till nämnden är det förankrat i arbetsgruppen vid till exempel ärendedragning, hos förste socialsekreterare som har handlett i utredningsarbetet och sedan ytterst hos chef. Chef har ofta också föredragit ärendet med sin chef, det vill säga enhetschef.

Inför nämndsmöte eller utskottsmöte har ledamöter läst igenom underlaget. De tar sedan ställning till om de ska godkänna förslag till beslut. Om en socialsekreterare föreslagit att vården av ett barn ska upphöra och nämnden, eller utskottet, inte delar socialsekreterarens bedömning kommer nämnden fatta beslut om att inte följa förslaget. Det innebär att vården av barnet kommer att fortsätta och att barnet inte kommer att flytta hem till föräldrarna. Nämnden behöver inte rösta om förslaget om ingen av ledamöterna begär en omröstning. Om någon av ledamöterna i nämnden har begärt en omröstning framgår det vem som har röstat vad i protokollet.

Eftersom förslag till beslut är så grundligt utrett och väl förankrat hos flera tjänstemän i olika led, innan nämnden fattar beslut, är det sällan nämnden inte fattar beslut enligt yrkesverksammas förslag.

Med på mötet finns förutom ledamöter, nämndsekreterare, enhetschefer från barn och familj och ibland ansvarig socialsekreterare. Socialtjänst finns på plats för att besvara eventuella frågor i ärendet som ledamöterna har.

Familjen i fråga deltar ibland vid delar av mötet om de nyttjar sin rätt till inställelse och möjligheten att göra sin röst hörd. Familjens uppfattning är ju samtidigt redan tydligt dokumenterad i beslutsunderlaget! Familjen deltar inte vid eventuell dragning, frågeställning eller beslutsfattande utan får bara komma in en kort stund och säga sin åsikt.

Det är oftast socialsekreterare, ibland juridiskt ombud, som meddelar utfall till familjen muntligt direkt efter mötet. Protokollsutdrag kommer samma dag vid omedelbar justering alternativt efter några dagar om detta inte har begärts. Beslutet som nämnden har fattat blir dock känt så fort mötet har avslutats. Om man då inte förstår vad beslutet innebär, kan den som meddelar beslutet förklara vad det innebär.

Vänligen

Soctanterna