Det som står i lagen gällande lvu vårdens upphörande är luddigt. Som mycket annat i sol och lvu.
Lvu §2 får inte upphöra för än en varaktig och genomgripande förändring skett.
Men vem ska avgöra det?
Alla kan ju ha olika uppfattningar om vad varaktig och genomgripande innebär.
Det måste väl finnas en tydlighet för när lvu vården inte kan få fortsätta?!
Jag har haft stöd i hemmet i tre år, något jag själv ansökt om.
Jag har även en läkarkontakt sedan fem år.
Det är samma människor jag träffar och har kontaktat med vilket betyder att dessa personer känner mig, vet mina styrkor och svagheter och dom har klar insyn i min situation och mitt hem. Dom har ju dessutom en skyldighet att ge soc den information om mig som efterfrågas.
Handläggaren på soc som är ansvarig för mina barns placering har bytats ut tre gånger.
Jag har fått två hembesök av soc på två år.
Trots flertalet förslag från mig så vill inte soc ha regelbunden kontakt med mina stödpersoner, inte ens inför överväganden och uppföljning. Dom väljer att begränsa sin insyn i min situation.
Jag har ansökt om insats i hemmet från socialen i hopp om att detta skulle utöka deras insyn men detta har jag fortfarande inte fått beslut om trots att 9 månader gått sen jag ansökte.
När soc ska bedöma om lvu vården kan upphöra så måste dom väl försäkra sig om att dom kan göra en bedömning av situationen som helhet? Och då ta kontakt med de personer som kan ge dom nödvändig information om mig, min förändring osv?
Mina stödpersoner är opartiska och har ingen känslomässig anknytning till mig.
Dessa personer har en helt annan uppfattning om mig än vad handläggaren på soc har.
Mitt boendestöd har följt mitt förändringsarbete och kan därför se att mina förändringar vid detta laget är varaktiga och genomgripande.
Men handläggaren på soc som har minimal insyn och kännedom om mig känner sig fortfarande tveksam till viss del. Men det är ju inte konstigt eftersom dom inte har tillräcklig kännedom.
Hur kan socialnämnden tillförsäkra mig och mina barn rättssäker handläggning när socialen uppenbarligen inte vidtar de åtgärder som behövs för att undersöka min situation ordentligt utan dom fortsätter anta, tycka och påstå.
Vilka krav ställs på utredning och motivering av beslut gällande lvu vårdens upphörande?
När måste lvu't upphöra, eller det är helt och hållet upp till soc att fritt tolka lagen och göra omotiverade bedömningar om mina förmågor som mamma?
Måste det inte finnas vissa förutsättningar för att låta lvu vården fortsätta?
Tacksam för svar.