Underhållsbidrag

Är det ok att barnens pappa tjänar fyra gånger så mycket som mig + extrainkomster och ändå bara betalar det lagstadgade beloppet för sina barn? Jag får ut 10-11 000:- (arbetar deltid pga. barns handikapp) och han ca 40 000:- Barnen bor hos mig och han träffar dem ca en helg i månaden, han hinner inte mer. Jag tar alla VAB, köper allt, visst kan det hända att han köper något någon enstaka gång men det är mycket sällan.

Eftersom han har barnen så sällan begränsar det mina möjligheter att arbeta extra och att ha vuxen tid. Jag har under alla våra år tillsammans ställt upp på alla vis för att han skulle kunna göra karriär, resa mycket i jobbet. Jag har stått tillbaka frivilligt, för det var mest förmånligt för familjen och jag har gärna velt tillbringa mycket tid med barnen. Nu får jag betala för det.

Förstår att ni inte kan ge ett riktigt svar men vet ni hur domstolar brukar dömma i dessa fall, jag kan ju inte vara ensam?

Hur ska jag gå vidare, vill att barnen ska ha en ok standard.

Ni har i tidigare trådar skrivit att det är bra om barnen kan bo kvar och ha sitt vanliga umgänge och skola. Det håller jag med om men vilket stöd kan man få för att kunna göra det? Bostadsbidrag får man inte om man har hus och ingen hyra, min inkomst ansese för hög enligt FK.

Känns som man ibland hamnar mellan alla stolar! .(

Gäst

Kommentarer

Hej!

Att vara ensamstående förälder, att ha en dålig ekonomi och ett barn som är handikappad förstår vi att det kan vara kämpigt.

Ofta blandas underhållsbidraget ihop med underhållsstödet. Om den förälder som skall betala underhållsbidraget inte klarar av det, så kan boföräldern istället ha rätt till underhållsstöd från försäkringskassan. Det belopp man maximalt kan få i underhållsstöd är för närvarande 1273 kronor per månad (2012), vilket inte ska förväxlas med vad man bör betala i underhållsbidrag vid separation.

När barnet bor hos endast en av föräldrarna ska den andra föräldern betala underhållsbidrag. Hur stort underhållsbidraget blir beror på vilka behov barnet har och på hur föräldrarnas sammanlagda ekonomi ser ut. Om den förälder som ska betala underhållsbidraget har väldigt god ekonomi i jämförelse med den andre föräldern kan denne få betala extra. Detta kallas för standardtillägg.

Underhållsbidrag kan fastställas i avtal mellan föräldrarna eller av domstol om föräldrarna inte kommer överens. Observera att den som förlorar får bekosta motpartens rättegångskostnader.

För att få mer hjälp och råd i just din situation rekommenderar vi dig att kontakta en juridisk kunnig person.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter