Placering SoL

Mitt barn (12 år) är akut HVB placerad, med samtycke, enligt SoL sedan två veckor. Grunden är barnets agerande i hemmiljön (utåtagerande vid gränssättning), och är resultatet av flera försök att få hjälp från BUP och BUP-akuten (utan framgång, alla hänvisar till BUP som inte tagit emot barnet ännu). Men sedan dess har inget hänt. Barnet har inte fått tala med någon socialsekreterare, och jag som förälder har inte fått besöka mitt barn. Jag har fått väldigt lite information i samband med placeringen, och ingen alls därefter. Jag har frågat efter det skriftliga beslutet att jag inte får träffa barnet, men inte fått något sådant.

Mina frågor:

1) Vilken rätt har de att fatta beslut om umgängesbegränsning vid SoL placering, och behöver inte ett sådant beslut vara skriftligt och delges mig?

2) Kan ett sådant beslut överklagas?

3) Den vårdplan som finns i placeringsbeslutet och som jag samtyckt till är mycket summarisk och odetaljerad. Någon genomförandeplan har jag inte kunnat få, inte heller någon skriftlig eller muntlig information om hur planen ser ut. Har inte såväl jag som mitt barn rätt att få del av den informationen, och ska inte dessa planer finnas och vara dokumenterade?

Orolig förälder
2024-10-29 23:07

Hej!

Vi kan bara beklaga att du och ditt barn inte har fått information, varken skriftlig eller muntlig, vilket ni har rätt att få. Även att BUP-kontakten ännu inte påbörjats.

Du skriver att det är en SoL-placering. Alltså en placering via Socialtjänstlagen som är en frivillig placering och som du som vårdnadshavare ska ha samtyckt till.

Både barn och vårdnadshavare ska vid placering få information från socialtjänsten. Vid placering har utredning enligt 11 kap 1 § SoL inletts och de berörda ska då få information om vad som ska utredas. För att underlätta används en utredningsplan. I den beskrivs vad som utreds, när utredningen ska vara klar samt vem som ska träffas och var. Utredningen mynnar ut i ett beslut huruvida det bedöms finnas behov av insatser eller inte. Socialtjänsten strävar efter att det kan ske på frivillig bas. Om det inte bedöms kunna ske kan socialnämnden i det akuta fatta beslut utifrån ett omhändertagande enligt LVU, Lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga. Beslutet ska därefter fastställas av Förvaltningsrätten.

Vid en placering ska en genomförandeplan upprättas. Syftet med en genomförandeplan är att säkerställa att vårdbehovet möts på ett bra sätt. Det ska även framgå när uppföljningen ska ske. Du beskriver att placeringen för ditt barn var akut och det kan vara så att en genomförandeplan ännu inte har hunnits upprättats. Vi förstår att det finns en vårdplan, som du upplever vara odetaljerad. I en vårdplan beskrivs det i stort målet och delmålen med placeringen, medan en genomförandeplan är mer detaljrik och beskriver hur målen ska uppnås.

Då vi endast kan besvara frågor ur ett generellt perspektiv och inte i individärenden hänvisar vi dig att kontakta ansvarig socialsekreterare för ytterligare information. Om du inte får gehör råder vi dig att gå till hens närmsta chef för information.

Vi ska försöka besvara dina frågor.

Fråga 1:
Ett beslut om umgängesbegränsning kan inte fattas vid frivilliga placeringar enligt SoL, socialtjänstlagen. Om ett beslut fattas om umgängesbegränsning är det utifrån Lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, som är en tvångslag. Beslutet ska delges vårdnadshavarna.

Fråga 2:
Ett beslut om umgängesbegränsning, vilket då endast kan fattas vid LVU-vård, kan överklagas och ansvarig handläggare kan vara behjälplig med detta.

Fråga 3:
Absolut ska både barnet och vårdnadshavare informeras både muntligt och skriftligt kring samtliga beslut och planeringar. All dokumentation ska finnas i barnets journal och du som vårdnadshavare har rätt att begära ut detta.

Vi hoppas att vi har kunnat vara behjälpliga och att du får rätt och tillräcklig information framöver från ditt barns socialsekreterare så att det blir tydligt kring vården du ska ta ställning till!

Vänligen

Soctanterna