Rop på hjälp

Hej!
Min son har varit känd utav socialtjänsten sedan han var liten, pga att jag har haft svårt och hantera honom utifrån hans diagnoser
( ADHD och intellektuell funktionsnedsättning) Han har bott på familje hem och HVB i olika perioder under sin uppväxt han är i dag 19 år men bor fortfarande hemma och klarar sig inte själv. Har kontakt med handläggare på socialtjänsten eftersom han gett sitt samtycke till det. Min son utsätter sig för fara och brukar narkotika i mellan åt och det har vi fått reda på genom att han lämnat positiva urinprov. Skolan, polis och en arbetare inom socialtjänsten har gjort oroanmälan kring hans umgänge, droger och förändrade beteende och även familjen runt honom har gjort det med. Men jag känner att socialtjänsten inte tar detta på allvar, de säger att de inte har oro i nuläget. När jag ber om hjälp så hänvisar de till att han är vuxen och myndig, vad kan jag som förälder göra för att de ska ta min och andras oro på allvar? Min son saknar helt konsekvens tänk och kan inte ta ansvar för sig själv trots att han är vuxen enligt lag.

Mvh ledsen mamma

Sara
2024-10-10 18:02

Hej!

Vi förstår på ditt brev att du har en stor oro för din son där du som förälder försöker får hjälp från socialtjänsten. Som förälder till ett vuxet barn kan vara svårt med tanke på att han är vuxen och att du som förälder inte kan få samma inblick vid kontakt med myndigheter som då han var minderårig.

Att inte ha insyn och få information kan göra att oron ökar, då du inte delges vad som sker på grund av sekretess. Din son kan ge samtycke om han vill för att du ska kunna få information tex från socialtjänsten.

Du undrar vad du kan göra mer. Om du fortsatt har en oro för att din son använder droger och befinner sig i oroande kretsar, så kan du fortsätta göra orosanmälningar till socialtjänsten. Framförallt om det finns ny oro eller att hans användande har accelererat. Det är positivt att det finns andra runt din son som också reagerat och vänt sig till socialtjänsten.

Vid inkommen orosanmälan gör socialtjänsten en bedömning utifrån oron som inkommit, tidigare anmälningar och samtal med din sons inställning till oron och hans inställning till frivilliga insatser om det behövs.

När det gäller vuxna personer försöker socialtjänsten alltid motivera till frivillighet inledningsvis. Om oron är hög kan socialtjänsten efter bedömning inleda LVM utredning för att vidare utreda hur allvarligt missbruket är samt hur benägen personen är att ta emot hjälp för sitt missbruk. Dock ska det finnas tillräckliga grunder för att inleda den sortens utredning.

Vi råder dig att försöka motivera din son till att ta emot frivillig hjälp samt att vid fortsatt oro göra orosanmälningar till socialtjänsten.

Vi vill även förmedla att det finns stöd och råd för dig som förälder som du kan få genom socialtjänsten.

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Soctanterna