Kan skyddsåtgärder befogas utan förhandsbedömning/utredning vid orosanmälan om barn som utsätts för våld?

Hej, en familj i min närhet har fått en polis- och orosanmälan som gäller att mannen i hemmet skulle utsätta barnen för våld. Socialtjänsten har reagerat direkt och separerat mannen från familjen pga anmälan. Polisen lade emellertid ner anmälan om våld efter intervjuer med barnen och eventuellt andra.

Mannen är dock fortsatt förhindrad att bo hemma med sin familj. Är detta befogat? Jag och andra personer som är nära familjen vet att det inte finns någon grund i anmälan och att det hela måste bottna i något annat. Familjen har varit väldigt sammansvetsad och föräldrarna hade fram tills dess mannen blev tvungen att flytta till annan ort, aldrig varit ifrån varandra. Det ska tilläggas att det finns språkförbistringar i detta ärende och att jag själv inte förstår helt klart omfattningen av den anmälan som lämnats in. Denna situation tär mycket på familjen och deras två barn (som leker med mitt barn väldigt ofta). Mamman sa till mig "Det tar lång tid att bygga en relation som är så bra som den vi haft, men två sekunder att rasera den".

Hur kan jag agera. Jag har respekt för socialtjänsten och de svåra avvägningar som måste göras. Jag förstår också att en anmälan leder till utredning och det är gott så, men i detta fall verkar det som att en privatpersons anmälan värderas tyngre än personer runt omkring barnen (lärare t.ex.) som hävdar att det inte finns grund att misstänka våld samt att presumtionen hos de som utreder fallet fortsatt, efter en dryg månad, är att våld sker. Till saken hör ju att vi runt omkring barnen och familjen inte blivit tillfrågade.

Sasha
2024-10-10 09:51

Hej!

Din fråga gäller om socialtjänstens bedömningar är befogade.

Vi kan inte svara på enskilda ärenden utan bara svara generellt.

Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för barn som vistas i kommunen och är skyldiga att agera om ett barn riskerar att fara illa.

Huruvida socialtjänsten i det ärende du beskriver ovan har agerat korrekt eller ej kan vi inte och ska inte uttala oss om. Det kan vara så att den information som du fått från familjen det berör inte är all information som socialtjänsten har. Att ni som privatpersoner och känner familjen inte blivit tillfrågade är i sig inte konstigt. Socialtjänsten kan göra det men i en utredning ska socialtjänsten inte ta fler kontakter än vad som bedöms vara behövligt. Information från exempelvis skola, förskola och sjukvård brukar inhämtas i en utredning. Utifrån att sekretess råder i ärenden så kan inte socialtjänsten heller höra av sig till familj eller närstående om det inte finns ett samtycke och bedöms vara till gagn för den eller de som utredningen berör.

Vi hoppas det blivit lite klarare för dig!

Vänligen

Soctanterna