Står socialtjänstens lagar över Sveriges rikes lagar?

Är under utredning där det inte känns som handläggarna följer reglerna riktigt som dom ska.
Det är ganska känt i denna kommunen att dom hellre plockar barn och sätter dom på fosterhem som första lösning på alla problem.
När jag vart på senaste mötet med dom så sa dom att Sveriges lagar är något som dom inte behöver anpassa sig efter då dom har egna lagar som står över stämmer detta?
Dom tar beslut om omplacering av barn med grund på "magkänsla" från en gruppchef som också är väldigt dömande när det gäller utseende på människor. Får dom lov att göra såhär?

Fundersam mamma
2024-10-04 20:40

Hej!

Vi har förståelse för att det kan vara svårt att vara mamma till ett barn som genomgår eller har insatser via socialtjänsten. Framförallt om du som förälder inte har tillit till att socialtjänsten följer regelverket utan som du beskriver tar beslut utifrån “magkänsla”.

När socialtjänsten inleder en utredning görs det för att vidare utreda behovet av socialtjänstens insatser. Under utredningstiden samlar socialsekreteraren in svar på de frågor som bör finnas i utredningsplanen som ni som vårdnadshavare och barn ska ha tagit del av.

Utredningen mynnar därefter ut i en bedömning om att det antingen finns behov av insatser eller inte. Det som framkommit ska kommuniceras till barn och vårdnadshavare för att förhöra sig om det finns samtycke till de förslag som socialtjänsten kommit fram till. I vissa fall kan socialtjänsten fatta beslut trots att det inte finns samtycke, alltså mot de berördas vilja. Då måste kriterier vara uppfyllda för att fatta beslut utifrån LVU, Lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga.

Socialtjänstens arbete styrs utifrån lagrum som socialtjänstlagen, SoL samt Lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. Socialtjänsten i olika kommuner arbetar utifrån samma lagrum och kan därmed inte ha “egna lagar” som du skriver om. Däremot kan det finnas olika riktlinjer i olika kommuner.

Socialtjänsten ska även arbeta utifrån likabehandling och utgår från olika individers förmågor och behov. Med det vill vi säga inte vara dömande utifrån varken utseende, svårigheter, religion, kön, eller ras.

Vi råder dig att prata med de socialsekreterare som du har kontakt med för att på så sätt få förklaringar till varför de tex tagit beslut om omplacering mm. Det är en del av arbetet i att utreda att förklara på ett begripligt sätt varför socialtjänsten tar beslut om olika saker. Det för att det ska vara begripligt kring vad som behövs arbetas på för att barnet ska kunna återvända hem igen.

Vi råder dig att i första hand vända dig till utredande socialsekreterare för förtydligande och hjälper inte det kan du vända dig till socialsekreterarens chef då det låter som bristande kommunikation som kan lösas via samtal och förtydligande.

Du kan även vända dig till IVO, inspektionen för vård och omsorg med klagomål antingen genom att ringa eller skriva till dem. Du når dem via www.ivo.se

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor.

Vänligen

Soctanterna