Utredning avslutas med oro

Hej, min väns barn har varit aktuella i utredning och barnen har inte velat medverka i familjebehandling med inriktning trauma behandling, vårdnadshavare och socialtjänsten är inte ense om vårdbehovet då vårdnadshavare anser att barnen är i behov av bup både för trauma behandling samt vidare utredning. Socialtjänst hotar vårdnadshavare att om hon ej tar emot deras insats så avslutas utredningen med hög oro vilket det nu har gjorts. Får man skriva hög oro om barnen fått en fot in på bup och vh valt att gå den vägen istället för via socialtjänsten?

Gabi
2024-10-03 11:27

Hej!

Det låter som om du bryr dig mycket om din väninnas familj och barn, och att du inte är nöjd med socialtjänstens bedömning? Det är tråkigt att höra, så bra att du tar dig tid att skriva till oss och fråga!

Utredningar som gäller barn avslutas generellt med eller utan insats. I bedömningen skall handläggaren motivera varför beslutet fattas, och sammanfatta innehållet i utredningen och vilken bedömning handläggaren gör gällande behoven i familjen. Det är alltså i bedömningen en handläggare kan skriva mer utförligt om hur den har tänkt och resonerat om barnens behov.

Utifrån din fråga tolkar vi det som att bedömning har gjorts att det skulle gynna barnen med en insats. Då har handläggaren en oro för hur barnen mår och anser att det skulle behövas stöd. Generellt är det så att dessa stödinsatser är frivilliga så länge det inte föreligger skäl för tvångsvård, så familjen kan tacka nej. Att då ha med i bedömningen att man avslutar med hög oro är en markering om detta; att handläggaren anser att insats hade behövts, men att det just nu inte går att genomföra. Att familjen har kontakt med BUP utesluter inte en oro från socialtjänstens sida, då familjebehandling inte är samma sak som en psykologutredning eller en terapi inom Barn- och ungdomspsykiatrin. Om barnen skulle bli aktuella för utredning igen är det en hjälp för kommande bedömning att handläggaren har varit tydlig i bedömningen av barnens behov; det är också ett skydd för barnen.

Att utredningen avslutas med hög oro, även om det i det här fallet låter som att man avslutat utredningen utan insats då familjen inte velat medverka i den föreslagna vården, är alltså ett uttryck för hur handläggaren tänker. Detta är helt normalt, men om man upplever att utredningen innehåller felaktigheter kan man alltid kontakta utredaren eller dennes chef. Man kan också själv skriva en kommentar som tillägg till utredningen om man känner att ens egna åsikter inte har kommit med.

Fokus i en barnutredning är barnens behov och en skyddsbedömning, man måste säkerställa att barnens behov tillgodoses. Att då skriva att man avslutar utredning utan insats, med hög oro, är som sagt en markering om att barnen har behov som man inte anser blir tillgodosedda, så målet bör alltid vara detsamma hos utredare som hos familjen.

Vi hoppas att det här svaret var till hjälp för dig!

Vänligen,

Soctanterna