Vem vet

Barn som är fosterhemsplacerade enl LVU har egna ombud som ska föra barnens talan. Hur mycket lyssnar socialsekreterarna på dessa ? Om föräldrarna till barnen gör hemtagningsbegäran och det ska upp i rätten hur mycket väger ombudens talan ? Samarbetar socialsekreterarna med barnens ombud? När kan ett barn själv föra sin talan rätten och vem kan begära att barnet kan närvara i rätten?

Lis
2024-10-03 10:36

Hej!

Utifrån hur du har formulerat din fråga verkar det som att du har barn i din närhet som är placerade enligt LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) och du undrar vad som gäller kring en hemtagningsbegäran. Vi förstår att en placering utanför hemmet väcker många frågor både hos familjen som berörs och nära anhöriga som står bredvid och det är bra att du håller dig informerad.

Precis som du skriver förordnas ett offentligt biträde för barn och ungdomar som är placerade enligt LVU. Det offentliga biträdet har en viktig roll då det säkerställer att barnets åsikt förs fram. Hur stor vikt som läggs vid det som det offentliga biträdet lägger fram beror ju på vad som i övrigt framkommit under socialnämndens utredning. Socialnämnden och domstolen ska ge barn möjlighet att komma till tals och delge sin åsikt, exempelvis via ett ombud, men det betyder inte att barn får bestämma när det gäller vad som bedöms vara det bästa för barnet.

Socialnämnden kan ta in information från barnets ombud som sedan ligger till grund för socialnämndens bedömning.

Enligt 36 § LVU har barn som har fyllt 15 år rätt att själv föra sin talan i mål och ärenden som rör LVU. Barn som är yngre än 15 år får höras i domstol om det kan antas att barnet inte kommer ta skada av det.

Vi hoppas du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna