Rätt/fel

Detta gäller ett barn på 3 månader som är under utredning.

På socialens hemsida står de att barnet ska ha chans att träffa familjenätet. Hur kan de då vara möjligt att inte föräldrarna eller någon i familjen fått se barnet på 6 veckor? Får de gå till så?

De står att barnet alltid ska få uttrycka sin åsikt . Om de nu är så att Socialen tror att barnet skulle bli rädd för sina föräldrar/familj och därför inte får träffa dem, får Socialen besluta de utan att ens bepröva de? Vf tar dem inte in en barn psykolog som kan vara med och avgöra barnets åsikt?

De står också klart och tydligt på många ställen på hemsidan att barnets bästa går först. De är ju självklart men hur kan dem flytta runt ett barn på 3 olika jourhem under 4 veckor tid? Där har jag svårt att förstå att de är för barnets bästa, där måste man ju ha en plan från början så barnet inte behöver byta trygghet var och varannan vecka.

Dem har även utan att pratat ordentlig med båda föräldrarnas familjer sagt att dem har tillräckligt med information redan. De är för mig helt sjuk hur man kan ha bildat sig en klar uppfattning av två personer genom att bara prata med dem + ena personen föräldrar. Dem har fått tillgång att ringa hur många andra personer i närheten som helst?

Jag hoppas att ni kan hjälpa till och svara på mina frågor.

Förtvivlad
2024-09-26 21:16

Hej!

Vi förstår att man som närstående till en familj där socialtjänsten har placerat barnet kan känna oro.

Socialtjänsten arbetar för att det ska bli så bra som möjligt för barn även när de är placerade utanför hemmet. Precis som du skriver så jobbar socialtjänsten utifrån principen om barnets bästa och att barnet ska få komma till tals i frågor som rör barnet.

När ett barn placeras utanför hemmet gör socialtjänsten en planering för hur umgänge med föräldrarna och andra närstående ska se ut. Grundprincipen är att barn har rätt till umgänge med sina föräldrar och detta regleras i Föräldrabalken. Det finns dock vissa fall där det bedöms direkt olämpligt att det finns ett umgänge. Det kan vara när det rör sig om våld eller andra allvarliga situationer och där socialtjänsten fattar beslut om LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga). I dessa situationer kan socialtjänsten besluta om umgängesrestriktioner samt om hemlighållande av vistelseort. Det kan alltså ibland ta tid innan ett umgänge kan komma igång.

När det gäller små barn som ännu inte har ett språk så kan de inte uttrycka sin åsikt. I dessa fall får socialtjänsten göra bedömning kring barnets bästa utifrån samtal med föräldrar, observationer, anmälaren och andra personer som finns i barnets närhet exempelvis personal på BVC.

Precis som du skriver behöver ett litet barn trygghet och omsorg för att kunna knyta an. Att flytta ett barn flera gånger vid tidig ålder är inte så gynnsamt, men tyvärr kan det i vissa fall bli så att en flytt från ett jourhem till ett annat är nödvändigt. Vi hoppas att barnet nu har fått landa i ett familjehem där det kan börja knyta an till en trygg vuxen.

Vi förstår att du tycker att socialtjänsten hade kunnat kontakta andra personer i barnets närhet för att få information. Socialtjänsten har sekretess och det kan ibland vara så att vårdnadshavare inte samtycker till att information inhämtas från närstående. Det kan också vara så att socialtjänsten inte bedömer det som lämpligt eller relevant att inhämta informationen från andra närstående.

Det vårdnadshavarna kan göra är att prata med den ansvariga handläggaren för att få ordentligt förklarat varför socialtjänsten agerat som de gjort i det aktuella ärendet.

Vi hoppas situationen löser sig till det bästa!

Vänligen

Soctanterna