Vad innebär egentligen - gå i gymnasiet - när det gäller föräldrars försörjningsansvar för 18-åring?

Finns ju många referenser till att man som förälder har försörjningsplikt för barn mellan 18 och 21 år om de fortfarande går grundutbildning tex gymnasium. Men vad innebär egentligen - gå i gymnasiet - jag har fått både svaret att det ska vara heltidsstudier med samma krav som CSN samt att de bara behöver vara inskrivna på en gymnasieskola till exempelvis 25% utan några krav på medverkan eller realistiska planer på examen.

Mitt exempel gäller en 18-åring som själv tagit avstånd från familjen och flyttat ut. Är inskriven på gymnasiet men har 50% frånvaro och F i de flesta ämnena. Bortsett från moraliskt ansvar och omtänksamhet, räknas det som att gå i gymnasiet och rent lagligt räcker för att föräldrarnas försörjningsplikt ska gälla?

Om möjligt vore det fint med någon slags referens typ lagtext eller dom som styrker svaret.

Nilsa
2024-09-24 01:06

Hej!

Du undrar över hur försörjningsansvaret ser ut för vårdnadshavare när ens barn går i gymnasiet.

Du har redan mycket kunskap i frågan, du vet att vårdnadshavare har försörjningsskyldighet även efter att barnet fyllt 18 år om barnet går i gymnasiet, och längst till 21 år. Detta enligt 7 kap 1 § Föräldrabalken.

De övriga omständigheterna du tar upp i din fråga innebär att situationen kan behöva prövas individuellt. Vi råder dig att ta upp frågan med din handläggare får att få hjälp i ditt specifika fall. Om du får olika svar och beslut kan du överklaga och på så sätt få en prövning av ärendet.

Vänligen

Soctanterna