Fråga om familjehem

Hej!
Jag undrar vilka skyldigheter ett familjehem har?

(Om vi utgår från att socialtjänsten bedömt vårdnadshavarna vara lämpliga nog för att ha regelbundna umgänge med barnen hemma hos föräldrarna.
Anknytningen mellan vårdnadshavare och barnen är kärleksfull och fin och barnen mår bra i relationen med sina föräldrar. Umgänget utökas regelbundet och hela processen går framåt i rätt riktning)

Måste familjehemmet informera vårdnadshavarna om saker som händer i barnens vardag? Eller det är upp till familjehemmet själv att bestämma om dom vill och kan berätta?

Och när det gäller att ta beslut om barnen, som tex att gå till logoped, eller sluta gå till logoped. Är det ett beslut som familjehemmet kan ta på egen hand utan att prata med vårdnadshavarna först?

(Att socialtjänsten har rätt att ta beslut i vårdnadshavarnas ställe vet jag, det är en annan sak)

Vad exakt har familjehemmet ansvar för, och vad ska dom göra för att bidra till att barnens och föräldrarnas kontakt fungerar på ett sätt som blir bra för barnen?

Om familjehemmet bor på ett ställe där det inte finns kollektivtrafik och föräldrarna inte har körkort, ska familjehemmet vara behjälplig i sådana situationer för att främja umgänget?
Eller kan dom vägra hjälpa barnen att komma iväg till umgänge.

Jag vet att ni säkert kommer säga att jag borde prata med socialsekreteraren, vilket jag ska när det blir tillfälle.
Men jag vill veta vad som gäller generellt utifrån lagar och riktlinjer.

Hur mycket får familjehemmet bestämma över barnen?

E.B
2024-09-20 00:47

Hej!

Du har flera frågor, men de handlar om vem som har makt och ansvar att bestämma över det placerade barnet och hur samarbetet mellan familjehemsföräldrar och biologföräldrar ska se ut. Det finns inte reglerat i detalj i lagtext. Det som finns reglerat är att socialnämnden har ansvar för att vården bedrivs på ett sätt som gör att det blir bra för barnet, detta hittar du i 6 kap SoL.

Familjehemsföräldrarna arbetar på uppdrag från socialnämnden, så i förlängningen är det socialnämnden som ger familjehemmet mandat att bestämma över barnet. Familjehemsföräldrar ska informera socialnämnden om saker som händer i barnets vardag, det är sedan en bedömningsfråga om det är familjehemmet eller socialnämnden som i sin tur informerar biologföräldrarna samt i vilken omfattning.

När det gäller logopedkontakt kan det vara klurigt. Familjehemsföräldrar har fått sitt mandat av socialnämnden att avgöra vilken omsorg som barnet behöver, samtidigt finns det inom andra myndigheter andra lagar, (hälso- och sjukvårdslagen, passlagen etc) som gör att vårdnadshavare behöver ge tillstånd. Om familjehemsföräldrar går emot det som andra myndigheter föreslår, exempelvis avslutar en logopedkontakt trots att barnet har fortsatt behov av att gå dit då är det något som biologföräldrar ska få reda på av socialnämnden. I övrigt är förändringar i barnets vardag något som biologföräldrar ska få information om, men inte nödvändigtvis vara med och besluta om. Detta regleras utifrån vad som blir bäst för barnet.

Familjehemsföräldrar ska ha förståelse för att kontakten mellan barn och biologföräldrar är viktig och det ingår i deras uppdrag att hjälpa barnet i kontakt med familj och närstående. Hur detta görs är individuellt i varje ärende. Det är socialnämnden som har ansvar för att barnet får det umgänge som barnet mår bra av. Vem som ska se till att resan från och till familjehemmet fungerar blir en bedömning, det är inte reglerat i lag hur det ska ske, bara att det ska finnas förutsättningar och socialnämnden ansvarar för en umgängesplanering.

Det som ibland krånglar till det är när de vuxna runt ett barn har olika uppfattningar om vad som blir bäst för barnet, och det blir kamper om vem som bestämmer vad. Socialstyrelsen har i sin handbok Placerade barn och unga tagit fram begreppet “Det tredelade föräldraskapet” där det finns riktlinjer på hur samarbetet bör se ut. Ett gott samarbete där de vuxna omkring ett barn litar på och respekterar varandra underlättar för barnet att må bra i båda sina familjer.

I alla ärenden görs en genomförandeplan utifrån den vårdplan som ligger till grund för vården, där går det att komma överens om hur omsorgen om barnet ska göras.

Vi hoppas att du fått svar på några av dina frågor. Det du tar upp går att känna igen från många familjer där det finns flera vuxna som ska samsas om ett barns omsorg, samtidigt som relationerna mellan de vuxna är osäkra. Det finns i flera kommuner stödgrupper för föräldrar som har sina barn placerade, det är ibland till hjälp när det gäller de frågor som finns.

Vänligen
Soctanterna