Orosanmälan - vad händer nu?

Hej. Vårt barn skadade sig i skolan, dvs inte i vår omsorg.
Vi sökte vård och fick vård men upplevde inte att barnets symtom blev bättre varpå vi sökte igen.
I samband med det senaste sjukhusbesöket upptänkte läkaren att barnet förstärkt och överdrivit sin skada.
Vi som föräldrar har alltså manipulerats, vilket är både jobbigt och pinsamt. Jobbigt eftersom det är en form av svek, pinsamt för att vi inte fattat det (med facit i hand är det förstås enkelt..)

Barnets motiv är inte helt klarlagt: hen säger att hen var rädd att kompisarna inte skulle tro hen var skadad annars, vilket i sig låter som en begriplig förklaring för ett barn i den åldern.

Iaf, läkaren tog kontakt med BUP för bedömning, det tycker vi ör bra. Men hen skrev också en orosanmälan, och detta stressar oss.
För vad händer nu? Kan vi förlora vårt barn? När inleds utredning? Vilka frågor vill soc ha svar på?

Vi tycker, förstås , inte att vi har gjort några fel. Vi har tagit vårt barns uppgifter på allvar och sökt vård. Barnet är ju minderårigt och vi måste ju föra dess talan?

Är det vi som föräldrar som misstänkliggörs eller vill läkaren säkerställa att det inte är nåt i barnets miljö (hemma, relationer med grannar och skolkamrater) som triggat barnet till detta?

Detta är otroligt påfrestande. Vi har inte sovit bra på flera veckor (eftersom vi trott att vårt barn är allvarligt skadat), och nu detta.

När kan vi förvänta oss att soc tar kontakt? Kan vi göra nåt annat?

Pappa76
2024-09-03 13:52

Hej!

Tack för din fråga!

Vi förstår att det känns jobbigt och att du har frågor och funderingar hur en orosanmälan hanteras på socialtjänsten.

När Socialtjänsten får in en anmälan enligt 14 Kap 1 § SoL gällande barn, tar socialtjänsten ställning till om anmälans innehåll föranleder behovet av att inleda en utredning. Detta görs genom en förhandsbedömning. Ibland räcker själva anmälan för att göra en bedömning om att inleda utredning, men ofta har man samtal med både barnet och vårdnadshavare innan man beslutar om att öppna utredning enligt 11 Kap 1 SoL. Bedömningen om att inleda utredning eller inte har socialtjänsten skyldighet att göra inom 14 dagar.

Om en utredning inleds är syftet att klarlägga familjens behov av eventuellt stöd.

Vi har besvarat din fråga generellt eftersom vi inte tar ställning i enskilda ärenden. Det som vi kan råda dig är att ställa alla dina frågor du har när du har möte på socialtjänsten.

Vi hoppas att du har fått svar på dina funderingar och att din oro har minskat inför mötet med Socialtjänsten.

Vänligen

Soctanter