Hur spärrar jag min son från att ta nya lån?

Jag har en 19-årig son som hamnat i skuldträsket och fortsätter att ta smslån på smslån vilket gör att hans skulder bara ökas på. Jag har i några fall hjälpt till och betalat av en del av hans tidigare skulder men har inte de ekonomiska medlen att fortsätta på detta sätt.

Hittade information på https://www.konsumentguiden.se/lana-pengar/snabblan/#sparra-sig-fran-at… om att man kan kontakta långivaren med min sons personnummer för att på så vis utesluta möjligheten för honom att ta ytterligare lån i framtiden. Tyvärr menar dom att man måste kontakta varje långivare för sig med denna information, stämmer verkligen det? Finns det ingen möjlighet att göra detta centralt, som med ett NIX-register? Skulle bli oerhört tacksam för svar på denna fråga.

Med vänlig hälsning,
/Orolig mamma till tonåring

Orolig mamma till tonåring
2024-04-30 15:22

Hej,

Det låter att din son har hamnat i en ond cirkel som är svårt att komma ur. Självklart att du som förälder är orolig för din son och vill hitta ett sätt att kunna hjälpa honom.

Dessvärre jobbar inte socialtjänsten med frågor som rör lån och andra angelägenheter kopplade kring lån. Du verkar ha hittat rätt kontakt – konsumentverket - i den här frågan.

I varje kommun finns budget- och skuldrådgivning där din son kan få stöd för att få kontroll över sin ekonomi. Om ni bor i Malmö kan ni nå dem på telefonnummer 040-34 58 00.

Hoppas att du hittar ett bra sätt att hjälpa din son.

Vänligen

Soctanterna