Kan man begära återkrav pga en falsk anonym anmälan

Hej det är så att någon gjort en falsk anonym anmälan som säger att man har massa tillgångar och pengar och fordon registrerade i andras namn osv vilket inte stämmer.

Socialen misstänker också transaktioner som bilrelaterade pga av att man köpt något som till ex kaffe eller cigg osv i bensinmackar med lågt värde som till ex 100 kr eller 40kr osv vilket är helt löjligt tycker jag.

Jag är väldigt upprörd och ledsen över att känna mig anklagad för något som inte stämmer och jag har även hämtat in massa handlingar för att bevisa att det inte stämmer men de vill inte tro på något av det.
Och när man frågar de så vill de inte säga vad man ska lämna in för att hjälpa de med utredningen.

Kan de kräva återkrav endast pågrund av misstankar?
Hur länge tar en fut utredning?

Falsk anmälan!
2024-04-28 02:51

Hej!

Du frågar om vilka grunder som finns för socialtjänsten att begära återkrav av ekonomiskt bistånd.

Socialnämnden kan begära återkrav av bistånd enligt 9 kap 1 § SoL om den enskilde fått felaktigt eller för högt belopp på grund av oriktiga uppgifter, underlåtenhet att lämna uppgifter eller på annat sätt förorsakat att ekonomiskt bistånd enligt 4 kap 1 § SoL utgetts obehörigen eller med för högt belopp.

Syftet med en sådan utredning är att sakligt ta ställning till om en felaktig utbetalning föreligger samt om det finns grund för återkrav samt polisanmälan angående misstänkt bidragsbrott. Vi kan inte svara på hur lång tid det tar. Vi råder dig att prata med din handläggare om detta.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor.

Vänligen

Soctanterna