Orolig syster angående skilsmässa-yngre syskon

Hej,
Min mamma och hennes sambo kommer att skilja sig, de har två barn tillsammans (8 och 11 år). Problemet som uppstått är att han och hans familj har anmält min mamma till socialtjänsten där de anklagat henne för att vara en dålig mamma. Det som har sagt är att hon slår mina syskon, att hon inte lyssnar på de osv. Hans familj har inte varit med de senaste åren tills nyligen några månader tillbaka. Innan dess har de INTE involverat mina syskon i några aktiviteter (jul, påsk, födelsedagsfirande osv.)
Kort sagt stämmer inget av anklagelserna mot min mamma och jag tycker att situationen har gått åt helt fel väg för jag vill inte att mina syskon ska gå igenom detta. Förutom detta har mammas sambo i smyg pratat med socialtjänst i flera månader om mamma.
Mina frågor är då:
1. Vad får domstolen att bevilja ensam vårdnad? 2. Han har gått till socialen i smyg de senaste månaderna för att prata om min mamma och hur ”dålig mamma” hon är. Hur mycket kan det påverka i beslut av vårdnaden? 3. Hur stor roll spelar det att mammas sambo har en stor familj som påstår att de ska hjälpa honom om han får ensam vårdnad i jämförelse med min mamma som är ensam. Hon har mig och min storebror som är på 24 och 28 år. (Resten av hennes familj är i Vietnam) 4.Har jag någon tala i det här? Om ja, vem bör jag vända mig till?
(Jag har tidigare under tidig tonår varit i kontakt med socialtjänst pga. mammas sambo och bodde då inte hemma under en längre period.)

Orolig syster
2024-04-26 16:30

Hej!

Vi uppfattar att du vill att det ska bli så bra som möjligt för dina syskon under denna separation.

Gällande din första fråga råder vi din mamma att ta kontakt med familjerätten i er kommun för vidare rådgivning angående vårdnad, boende och umgänge.

Vi kan bara svara generellt på dina frågor. Om din mamma är vårdnadshavare för dina syskon har hon rätt att ta del av all information som socialtjänsten har fått in angående dina syskon.

När två föräldrar separerar och inte kan komma överens gör familjerätten en utredning på uppdrag av tingsrätten. Familjerätten kan inhämta information från socialtjänsten. De samtalar även med föräldrarna och barnen.

Varken du eller din storebror är part i ärendet, så ni kan inte ta del av någon information. Däremot kan ni kontakta socialtjänsten och familjerätten för att lämna information till dem angående er situation.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor och att det blir bra för er familj.

Vänligen

Soctanterna