Lvu I hemmet

Hej!
Jag skulle vilja veta vad som krävs för att få lvu I hemmet.

Två av mina tre barn är placerade enligt lvu sen lite mer än ett år tillbaka.
Socialen anser att jag inte hade fungerade rutiner för barnen, och att jag hade svårt att hålla reda på tider.
Dom ansåg även att min hemmiljö var smutsig.
Kan säga att jag har svårt att upprätthålla rutiner när det är mycket runtomkring mig och i dessa situationer blir även hushållssysslor eftersatta.
Har nyligen fått veta att jag har adhd.
Men jag är till full insikt med mina brister och har bett om hjälp för att förbättra detta.
Jag ansökte om insats ett bra tag innan barnen placerades.
Det insatser jag har (boendestöd) ser en tydlig förbättring, och dom intygar att jag fått struktur och stabilitet i vardagen.
Jag träffar mitt boendestöd flera gånger i veckan, så det är dom som verkligen vet hur min situation har sett ut och hur den ser ut idag.

Soc va inte i mitt hem en ända gång under utredningens gång och sen omhändertagandet för 13 månader sen, har dom varit här två gånger för att jag själv har bett dom komma.
Då tyckte dom hemmet var iordning.
Soc har sagt de senaste 4-5 månaderna att dom ser att det skett förändringar, men att de inte varat tillräckligt länge...

Mina barn har inga andra behov utöver de behov alla andra barn har, vilket konstaterats av psykolog och av andra vård kontakter som träffat barnen.
Jag har sagt till soc att jag är öppen för de insatser dom anser behövliga för att kunna låta lvu't fortsätta i hemmet.
Jag har även föreslagit kontakt familj och familjebehandling som ett komplement till lvu I hemmet.

Vi står just nu inför en speciell situation eftersom de nuvarande familjehemmet sagt upp sitt uppdrag.
Så soc ska utreda vilka behov barnen har idag och om dessa behov kan tillgodoses i hemmet.

Jag vet att ni inte kan gå in och kommentera enskilda ärende.
Men generellt, vad krävs för att få lvu I hemmet?
Hur försäkrar soc sig om att en vårdnadshavare har de förutsättningar som krävs?
Hur kan dom avgöra om en förälder kan tillgodose barnen behov när barnen inte bor med föräldern?

Vill tillägga att ingen från soc någonsin haft någonegativt att säga gällande min anknytning till mina barn. Dom har också sagt att jag vet vilka behov Mina barn har, men att jag tidigare inte kunnat tillgodose dom.

Och jag har som sagt tre minderåriga barn, varav ett fortfarande bor med mig på heltid.
Sen de andra två blev omhändertagna gjordes även en utredning på mitt hemmavarande barn, men den utredningen avslutades då man ansåg att jag tillgodosåg barnets behov.

Mina barn har tydligt uttryckt att dom vill komma hem.
Alla som har insyn är ju av samma uppfattning. Men soc som har minst insyn av alla tänker annorlunda.

Tacksam om ni vill svara på detta.
Mvh E

E
2024-04-26 14:41

Hej!

Vi kan endast ge ett generellt svar på din fråga.

Det är positivt att du fått struktur och ordning i din vardag vilket intygas av dina boendestödjare som du har kontinuerlig kontakt med. Du säger också att din anknytning till dina barn är bra vilket handläggarna på socialtjänsten också har sett.

Dina barn har omhändertagits av socialnämnden enligt LVU 2§ på grund av brister i omsorgen. Ett omhändertagande skall alltid inledas utanför barnets egna hem. Socialnämnden kan därefter besluta att barnet vårdas i sitt egna hem om detta bedöms bäst gynna barnet. Socialnämnden skall minst en gång var sjätte månad överväga om vård enligt 2§ LVU fortfarande behövs. För dina barn blev det en placering i familjehem vilket socialnämnden bedömde som det mest gynsamma för dina barn. Enligt 21 § LVU skall vården enligt lagen upphöra när den inte längre är behövlig det vill säga att omständigheterna till omhändertagandet på ett varaktigt och genomgripande sätt har förändrats.

Genom de insatser som familjen har kan socialtjänsten få information kring hur barnen har det och vårdnadshavarens förmåga att kunna tillgodose sina barns behov. Om barnet/barnen går i skola eller förskola kan socialtjänsten inhämta information därifrån kring barnets/barnens mående och hur de fungerar tillsammans med andra i den miljön. Handläggaren kan också konsultera barnens vårdkontakter för att få information. Även genom uppföljande samtal mellan barnet/barnen, vårdnadshavare och handläggare på socialtjänsten ges handläggaren möjlighet att bedöma barnets/barnens behov, hemsituation och förhållande till vårdnadshavare.

Hoppas du fått någon vägledning genom svaret.

Vänligen

Soctanterna