Lvu vårdens upphörande

Vi är familjehem och har just nu ett syskonpar på 2 och 7 år hos oss sen ett år tillbaka.

Anledningen till lvu't var att mamman hade svårt att upprätthålla rutiner och struktur för barnen.

Sen omhändertagandet har hon jobbat på sina brister med hjälp av boendestöd och familjebehandling och tycks ha förändrat sin situation.
Hon har nu gjort en hemtagningsbegäran.

Barnens ombud tog kontakt med oss och vi fick berätta hur vi såg på situationen utifrån barnen, och vi håller med om att en återförening vore det bästa för barnen.
Ombudet pratade även med det äldsta barnet som är sju år, barnet uttryckte tydligt att hen vill tillbaka till sin mamma och att hen ofta drömer att hen är hemma igen.

Jag undrar hur mycket rätten lyssnar på barnens vilja och åsikter i sådana här sammanhang?
När det dessutom finns andra vuxna som också håller med om att barnen borde få komma tillbaka hem, så som familjehem, boendestöd och liknande.

Tack för svar, familjehemmet.

Familjehemmet
2024-04-26 10:46

Hej!

Vad fint att ni ställer upp som familjehem för barn som har behov av detta.

Ni frågar hur mycket förvaltningsrätten lyssnar till barnets egna önskemål. Vi kan inte svara på hur förvaltningsrätten bedömer. Barnkonventionen är lag i Sverige och enligt punkt tre ska varje beslut som rör barn i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.

När en förälder gör en hemtagningsbegäran inleder socialtjänsten en ny utredning för att utreda ifall barnen kan flytta hem till sin vårdnadshavare igen. Socialtjänsten samtalar bland annat med vårdnadshavaren och barnet samt inhämtar information från andra viktiga personer. Det finns alltid en vårdplan när ett barn har insatser från socialtjänsten och denna utvärderas kontinuerligt för att kunna bedöma om målen är uppfyllda eller om det krävs andra former av stöd. Efter avslutad utredning gör socialtjänsten en sammantagen bedömning och föreslår ifall vård enligt LVU ska upphöra eller fortsätta. Det är sedan förvaltningsrätten som fattar beslutet.

Inför och under förhandlingen har både vårdnadshavare och barn egna ombud som kan föra respektives talan.

Vi hoppas att vi har kunnat ge er lite vägledning i ert ärende.

Vänligen

Soctanterna