Hur länge ska man vara sjuk för att bli sjukpensionär

Jag har varit sjuk väldigt länge.. 8 år. Jag har blivit sjuk efter en gastric bypass operation och var sängliggande i djup depression, ångest, ingen glädje eller livslust. Efter många försök att få hjälp utan att komma någonstans så har jag försökt hjälpa mig själv men blev beroende och går på laro nu.
Min mage har börjat göra ont och krampar väldigt länge när jag tar min medicin från Laro. Jag har dåliga blodvärden hela tiden och är alltid trött och yr, ser svart och orkar inte ta hand om mig själv eller mitt hem. Känner att jag lever i misär och vill bara flytta till en liten stad där jag inte behöver vara bland så många människor som i Malmö. En närstående har hjälpt mig sedan jag försökte ta livet av mig och hjälper mig med allt utan att kunna ta ett jobb och leva normalt pga mig. Han får inte ens betalat för att han fungerar som min ledsagare. För att flytta från en alldeles för stor och dyr lägenhet för en person måste jag ha en stabil inkomst, Eftersom jag inte har blivit bättre utan sämre både psykiskt och fysiskt så tänker jag att jag borde ha fått råd om att borde jag utredas för att bli sjukpensionär? Jag är 44 är gammal och jag känner att jag aldrig kommer bli mig själv igen. Och hur gör jag så min närstående blir min ledsagare? Vem ska hjälpa mig och utreda mig för sjukpension för jag klarar knappt att ens ansöka varje månad. Jag är så trög och har hamnat på kronofogden för att jag aldrig kommer ihåg mina läkartider

Isolerad
2024-04-24 20:51

Hej!

Vi förstår att din situation på många sätt är besvärlig och att man då kan tappa hopp och lust om livet.

Som vi kan utläsa av ditt inlägg och frågor ser du själv inga möjligheter att komma igång med arbete igen.

Angående ledsagare kan det ingå som del i ett beslut om hemtjänst/boendestöd eller beviljas som enskild insats. Insatsen syftar till att bryta isolering och öka möjlighet till aktiviteter utanför hemmet. Insatsen kan avgiftsbeläggas. Ett beslut om ledsagare ges i Malmö av handläggare inom Förvaltningen för Hälsa vård och omsorg enligt Socialtjänstlagen (SoL). Du måste ansöka om insatsen. Du kan nå dem på telefon 040-346343.

Ledsagare kan också utses enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Om du tillhör målgruppen kan vi inte uttala oss om. Du kan eventuellt ingå i gruppen som benämns personkrets 3 i lagen: “personer med varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service”. Du måste även här själv ansöka om insatsen. Insatsen är avgiftsfri. Du skall då vända dig till Funktionsstödsförvaltningen på telefon 040-345163.

Slutligen din fråga om vem som skall utreda dig om du är berättigad till sjukpension, eller som det numera kallas, sjukersättning. Det är Försäkringskassan som ansvarar för utredning kring sjukersättning. Du går in på Försäkringskassans hemsida och ansöker om sjukersättning. Sjukersättning vid stadigvarande nedsatt arbetsförmåga - Försäkringskassan (forsakringskassan.se) Du eller din läkare måste också skicka in ett läkarutlåtande som beskriver din situation.

Hoppas du har fått någon vägledning genom svaret.

Vänligen

Soctanterna