Ej framkommen oro från socialtjänsten

Hej! Jag har en vän vara barn blivit akut omhändertaget till ett jourhem i väntan på beslut om stadigvarande placering i familjehem. Processen och därmed vistelsen i jourhemmet har blivit lång, närmare ett år. För ett tag sedan fick min vän information om att socialtjänsten nu funnit ett tänkt familjehem till barnet och att man ville att det skulle bli en flytt mycket omgående utifrpn att det fanns och under hela tiden i jourhemmet funnits en oro för att barnet inte får/fått sina behov tillgodosedda där. Det var all information som gavs. Även i beslutsunderlaget som skickats hem till min vän med post nu så kan vi läsa att denna oro funnit under hela placeringstiden. Inte någon gång tidigare under denna tid har min vän fått ta del av att socialtjänsten haft en oro för barnet i berört jourhem. Får det verkligen gå till så här? Har inte socialtjänsten skyldighet att meddela sådant till barnets föräldrar?

Mammamu
2024-04-22 23:06

Hej!

Din fråga gäller vad socialtjänsten har för ansvar att meddela oro till vårdnadshavare.

Vi kan inte kommentera enskilda ärenden utan bara svara generellt på frågor som ställs här.

Som vårdnadshavare har man rätt att ta del av den information som rör ens barn. Vi vet inte vilken oro det rör sig om eller vad den grundar sig i.

Generellt sett så ska en jourhemsplacering bara vara tillfällig, men placeringen kan ibland dra ut på tiden tills socialtjänsten hittat ett mer varaktigt familjehem till ett barn. Det kan ibland vara så att ett jourhem inte kan tillgodose de behov ett barn behöver på längre sikt. Socialtjänsten har ett ansvar för att ett barn inte far illa när det är placerat av socialtjänsten och har därför ett ansvar att se till att exempelvis ett jourhem har de förutsättningar som krävs för att ta hand om ett barn.

Det vi kan råda din vän att göra är att prata med den ansvariga handläggaren i ärendet. Är man inte nöjd med hur socialtjänsten har hanterat ett ärende kan man alltid kontakta IVO, (Inspektionen för vård och omsorg), som är tillsynsmyndighet över socialtjänsterna. Kontaktuppgifterna till IVO hittar du på www.ivo.se .

Vänligen

Soctanterna