Angående frågan om ersättningsskyldigheten

Hej! Det var jag som frågade ang. ersättningsskyldighet av placerad 17 åring.

Ni skrev att maxbeloppet ligger på 2 223 kr i mån. Är det maxsumman som båda föräldrarna ska betala tillsammans eller är det 2 223 kr var? Alltså ca 4 500 kr?

fråga
2024-04-22 17:59

Hej!

Nedan framgår hur fördelningen ser ut;

Föräldrars ersättning till kommunen för placerade barn under 18 år

Föräldrar är skyldiga att i skälig utsträckning bidra till kommunens kostnader när ett barn under 18 år får vård eller omvårdnad utanför det egna hemmet. Det framgår av 8 kap. 1 § andra stycket socialtjänstlagen (SoL).

Föräldrarnas skyldigheter att bidra till kommunens kostnader bestäms enligt samma grunder som betalningsskyldigheten vid underhållsstöd. Bestämmelserna finns i 6 kap. 2-4 §§ socialtjänstförordningen och i 19 kap. Socialförsäkringsbalken (SFB). Ersättningsskyldigheten gäller oberoende av om föräldern är vårdnadshavare eller inte.

Hur mycket en förälder ska betala till kommunen beror både på förälderns årsinkomst och på hur många barn som föräldern har att försörja. Ersättningsbeloppet omräknas årligen. Beräkningen ska göras på var och en av föräldrarna, även om de är sammanboende med varandra. Föräldrarna kan ha olika antal barn, vilket påverkar beloppet som en förälder ska betala. Procentsatsen som en förälder ska betala baseras på inkomstberäkningen i den senaste taxeringen. Det belopp som var och en av föräldrarna ska bidra med får dock inte överstiga vad som för varje tid motsvarar beloppet för underhållsstöd enligt 18 kap. 20 § SFB.

När barnet fyller 18 år upphör ersättningsskyldigheten.

Vänligen

Soctanterna