Gåvobrev

Hej! Jag har en anhörig som hyr ut min bostadsrätt i andra hand. Föreningen tillåter endast två års uthyrning vilket innebär att min anhörig kan komma att hamna på gatan. Jag funderar nu på att skänka några procent (högst 5%) av lägenheten till min anhörig (gåvobrev) för att denne ska kunna bo kvar i lägenheten och undrar hur det kommer att påverka dennes rätt till försörjningsstöd? Min anhörig har ingen annan inkomst än ekonomisk bistånd.

Vänligen/
Frågeställaren

Frågeställaren
2024-04-19 17:32

Hej!

Din fråga gäller om du kan ge bort en liten andel av din lägenhet till en anhörig för att denne ska ha någonstans att bo och om det påverkar din anhöriges ekonomiska bistånd.

Vi kan inte kommentera enskilda ärenden utan bara svara generellt på frågor som ställs här.

Vårt råd är att din klient pratar med sin handläggare om ett eventuellt sådant upplägg och om din anhörig vill och du kan, kanske följa med till handläggaren och förklara situationen. Vi tänker att det är en individuell bedömning huruvida det kan godkännas av socialtjänsten eller ej. Om det är en gåva som du då inte betalat för och kan bevisa att det är en gåva, så är det inte säkert att det går att kräva att din anhörig ska sälja denna andel.

Som vi nämnde i början, det viktiga är att din anhörig pratar sin handläggare och förklarar situationen.

Vi rekommenderar dig också att kontakta styrelsen för bostadsrättsföreningen för att höra om det finns krav på att äga en viss procentsats, för att man ska ha rätt att bo i lägenheten.

Vi hoppas situationen löser sig till det bästa!

Vänligen

Soctanterna