Sjuk Utan Försäkring Och Bistånd

Varit sjuk i flera år utan klar diagnos, det började med en inflammation i tjocktarmen. kortisonbehandlingen lämnade mig läkt men med svår candidaöverväxt som förhindrar läkning, näringsupptag och återhämtning. Jag är inte arbetsför men tvingats till att ta timpass som personlig assistent. Efter ett pass behöver jag vara sängliggandes i flera dagar. Hamnade nyligen på sjukhus pga detta och klarar mig inte utan näringstillskott och energidrycker.Nu till det krångliga...jag har vänt mig till försäkringskassan för ca ett år sedan och bad om hjälp, eftersom jag lever med min sambo har vi det "för bra" för SOS. När jag blev sjuk studerade jag och fick avbryta dessa, jag var då 20år, nu snart 24. Jag hade aldrig fått chansen till ett heltidsjobb vilket jag fick höra var något slags krav för att få sjukförsäkring. Minst ett halvår skulle jag ha jobbat heltid för att kvalificera till något jag alltid trott fanns för alla vid sjukdom. Så där stod jag, paff, sjuk och med mina ofärdiga pluggpapper skräpandes vid fötterna.Jag har även vänt mig till arbetsförmedlingen där jag fått samma svar och där de sagt att jag inte kommer ha rätt till någon försäkring alls i mitt tillstånd, så jag gick ur. Jag har pratat med en kurator som försökt hitta en utväg men icke, är systemet så fruktansvärt skruvat eller har jag blivit blåst på tusentals kronor jag haft rätt till helatiden? Har jag rätt till ersättning? Jag är inte ens sjukskriven (fast olika läkare erbjudit sig att sjukskriva mig flera gånger) för jag är ju bara timvikarie.Fruktansvärt att vara så sjuk och trött och kämpa för sånt här...medan kungen köper blanka bilar för skattepengar och stavar fel.
Vi har så att vi klarar oss med det är kärvt. Värre nu när jag inte kan arbeta ens på energishakes. Hjälp!!

Amanda
2012-11-08 07:00

Hej!

Vi förstår att det är kämpigt att vara sjuk under en längre period och att behöva avbyta sina studier och samtidigt få en sämre ekonomi.

Du skriver att du arbetar som timvikarie. Du har rätt till sjuklön från arbetsgivaren men bara för det antal timmar de bett dig arbeta på. Blir du sjuk övriga dagar får du ingen ersättning eftersom du inte går miste om någon lön.
Din rätt till sjuklön gäller för de timmar då du är schemalagd men inte kan arbeta. Den sjukpenninggrundande inkomsten fastställs av Försäkringskassan utifrån din beräknade årliga arbetsinkomst.

Du skriver att du nu inte är sjukskriven. Alla som är sjukskrivna mer än sju dagar måste ha ett läkarintyg för att ha rätt till någon ersättning.

Aktivitetsersättning är en ersättning för den som troligen inte kommer att kunna arbeta heltid på minst ett år på grund av en sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. Som längst kan du beviljas aktivitetsersättning tre år i taget.
Beroende på hur mycket din arbetsförmåga är nedsatt kan du få hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels aktivitetsersättning. Aktivitetsersättning kan vara inkomstrelaterad eller i form av garantiersättning. Garantiersättning får du om du har haft låga inkomster eller inga inkomster alls. Hur mycket du kan få i garantiersättning beror på din ålder.

Du skriver att du också har varit i kontakt med arbetsförmedlingen.
Arbetslöshetsförsäkringen finns för att den som är arbetssökande ska kunna få ekonomisk ersättning under den tid det tar att söka och få ett nytt jobb. Försäkringen gäller alla som arbetar i Sverige.

Det finns villkor som du måste uppfylla för att ha rätt till ersättning. Du måste till exempel vara inskriven på Arbetsförmedlingen och söka jobb utifrån den handlingsplan du skapar tillsammans med en kontaktperson hos AF. För att ha rätt till arbetslöshetsersättning ska du söka arbete aktivt. Du måste också söka de jobb som AF anvisar dig.

Arbetslöshetsersättning betalas ut i två olika former, grundbelopp eller inkomstrelaterad ersättning.
Grundbeloppet betalas ut till dig som inte är medlem i en arbetslöshetskassa eller som inte varit medlem tillräckligt länge.

För att kunna få inkomstrelaterad ersättning ska du ha varit medlem i en arbetslöshetskassa i minst tolv månader.

Du skriver att ni ”har det för bra för att söka SOS”.
Man har alltid rätt att ansöka om försörjningsstöd hos socialtjänsten. Som gift eller samboende är man försörjningsskyldiga gentemot varandra vilket betyder att man får lämna in en gemensam ansökan om försörjningsstöd hos socialtjänsten.

Har du frågor om försörjningsstöd ska du vända dig till den stadsdel där du bor.
Ring via Malmö stads växel på telefonnummer 040-34 10 00 så får du hjälp att komma till rätt socialbyrå.

Vänligen
Soctanterna