Hemtagning och övervägan, Lvu

Hej!
Jag har några funderingar gällande hemtagningsbegäran och övervägande under Lvu som jag tänkt på ett tag.
Jätte tacksam om ni kan hjälpa mig få klarhet i detta.

När det gäller en hemtagningsbegäran så vet jag att socialtjänsten är skyldiga att inleda en utredning för att undersöka om grunderna som föranlett lvu't har förändrats.
Ska socialsekreteraren förklara i utredningen hur hen gjort för att utreda dessa grunder och vad hen tittat på, eller det räcker med att hens bedömning framgår?

Till exempel: om en av grunderna för lvu't är hemmiljön, att hemmet inte varit säkert för barnen ur hygien och säkerhets synpunkt.
Ska socialsekreteraren i utredningen då ta reda på hur hemmiljön ser ut i dagsläget. Och redogöra för hur hen kommit fram till sin bedömning?

I samband med att utredningen inleds så upprätthålls en utredningsplan och där framgår vilka frågeställningar socialsekreteraren har.

Är det då dessa frågeställningar som utredningen ska ge svar på?
Ska utredningsplanen och själva utredningen ha samma frågeställningar?

Att det kan tillkommer nya frågeställningar under utredningens gång är förståeligt, men kan socialsekreteraren välja att strunta i de frågeställningar som hen redan bedömt ska besvaras och som beskrivs i utredningsplanen?

exempel, om hemmiljön är en frågeställning i utredningsplanen, kan socialsekreteraren strunta i att undersöka hemmiljön och ändå göra en bedömning?

Och vad gäller övervägandet som görs var sjätte månad.
Om det inte gjorts någon uppföljning på väldigt länge, och socialsekreteraren inte haft kontakt med vaken familjehemmet eller barnen på ett bra tag vid tiden för övervägandet, vad behöver då socialsekreteraren göra för att kunna ge nämnden en bra uppdatering om den aktuella situationen?
För meningen med ett övervägande är väl att informera nämnden om hur vården fortgår, hur situationen i dagsläget ser ut för barnen samt vårdnadshavare och om det skett några förändringar osv, eller har jag fel?
Socialsekreteraren måste väl inför ett övervägande utgå ifrån nuläget och vidarebefordra relevant information?

Jag har i andra inlägg läst att ni inte kan ta ställning i enskilda ärende vilket jag förstår, men jag undrar generellt. Och för att förtydliga mina frågor har jag därför använt vissa exempel för att ni lättare ska förstå vad jag undrar.
Ber om ursäkt om jag formulerat mig krångligt, hoppas ni förstår iallafall 🌞

Vänligen Emma

Emma
2024-04-18 16:37

Hej!

Vid hemtagningsbegäran gäller, att bedömning ska göras utifrån den situation som förelåg vid omhändertagandet. Det innebär, som du skriver, att utredning ska inledas. Man behöver då utreda nuvarande förhållanden och om hemsituationen förbättrats, så att barnet/ungdomen kan få den trygghet och omsorg det är i behov av vid eventuell hemflyttning. Handläggaren behöver då undersöka hur hemmiljön ser ut i dagsläget. Man behöver också redogöra för hur man kommit fram till sin bedömning, exempelvis vilka kontakter man tagit och vad som framkommit i dessa kontakter.

De frågeställningar som låg till grund för omhändertagandet ska hanteras i hemtagningsutredningen.

Vid hemtagningsutredningen kan det tillkomma andra frågetecken kring barnets skydd, som skulle kunna påverka föräldrarnas förmåga att tillgodose barnets behov. Framkommer nya frågeställningar under utredningens gång så behöver dessa hanteras. Om frågeställningar i utredningen tas bort så behöver man ha en dialog med dem som utredningen berör om varför dessa tas bort. Utredningen behöver genomföras i dialog med dem som utredningen berör.

Vad gäller övervägande var sjätte månad, ska handläggare kunna redovisa hur vården av barnet/den unge fortskrider samt också hur situationen i föräldrahemmet ser ut i förhållande till det som framkommit i den ursprungliga utredningen.

Vi rekommenderar dig att kontakta handläggare i ärendet för att få mer exakta svar på dina frågor.

Vänligen

Soctanterna