Buffert

Hej!

Jag kan eventuellt komma att hamna i en situation där jag kommer att behöva söka ekonomiskt bistånd. Jag har en hund som har hälsoproblematik, och har därför en buffert (5000 kronor) för detta på banken.

Om jag söker ekonomiskt bistånd, är det då så att de kommer att räkna detta som en tillgång jag behöver använda för mitt leverne innan jag kan få bistånd, eller är det tillåtet att ha pengar för sådana oförutsedda händelser kopplade till att man äger ett djur?

Hundägare
2024-04-18 09:34

Hej!

Ekonomiskt bistånd är en del av samhällets yttersta skyddsnät och kan beviljas någon som inte på något annat vis kan försörja sig. Har du egna medel ska du i första hand använda dig av dessa till din försörjning.

Du har alltid rätt att göra en ansökan. När ansökan om ekonomiskt bistånd lämnats in utreds behovet. Som underlag till utredningen behöver du bland annat redovisa dina inkomster/tillgångar, till det räknas din buffert. Utredningen mynnar alltid ut i ett beslut om avslag eller bifall alltså om du beviljas eller ej. Får du ett avslag har du rätt att överklaga beslutet, detta skall göras inom tre veckor från att du tagit del av beslutet.

Vänligen

Soctanterna