Akut bistånd livsmedel?

Hej!
Min bror har ersättning från FK samt kompletterande försörjningsstöd. Nu är det så att han har ett spelmissbruk och i mars spelade han bort alla sina pengar. Han vill inte ta kontakt med sin handläggare och ansöka om "nödbistånd" då han menar att det inte är lönt då han kommer få avslag. Vad tänker ni om det? Kan det finnas en chans att han får livsmedel på rekvisition eller liknande? Han har inga pengar kvar på kontot.

Storasyster
2024-04-17 09:44

Hej!

Det är svårt för många att få pengarna att räcka till när kostnaderna för bland annat livsmedel har ökat markant.

Trots att din broder beviljats försörjningsstöd som är beräknat att räcka för en hel period har han möjlighet att ansöka om “nödbistånd”. Vid varje ansökan om bistånd från socialtjänsten görs en individuell bedömning, vi kan inte säga hur utfallet blir för din broder. Får han ett avslag har han rätt att överklaga beslutet. Detta är emellertid en process och hjälper honom inte i stunden.

Skulle han få avslag kan han försöka hitta andra alternativ att ordna mat. Det finns lite olika frivilliginitiativ som skänker matkassar, ordnar matbanker och serverar måltider. Man kan söka på internet på gratis mat i kommunen där man bor.

Socialtjänsten kan erbjuda behandling även mot spelmissbruk om din broder önskar stöd och hjälp att sluta spela. Han kan vända sig till Socialtjänsten där han bor för information och ansökan.

Vänligen

Soctanterna