Följdfråga skulder

Tack för svar men min fråga är fortfarande obesvarad.

Jag är fullt medveten om att man vid skuldsanering kan ansöka om få nedskrivet beloppet man ska betala in till kronofogden om inkomsten förändras väsentligt.

Arbete är inkomst o på den sätts ett förbehållsbelopp av kronofogden vid skuldsanering, resterande ska betalas in till kronofogden vid en skuldsanering.

Förbehållsbeloppet är något högre än man får vid ekonomiskt bistånds. Det rör sig dock oftast inte om någon direkt större summa utan ska täcka sånt man skulle få söka utöver själva normbeloppet oftast.

Min fråga gäller. Om man har inkomst o inte uppfyller kraven för att få a kassa eller annan inkomst o själva arbetet upphör så att man måste söka försörjningsstöd, hur kommer man då att beräkna att man haft skuldsanering man betalt på. Det räknas 3 månader tillbaka. Kommer man räkna att man haft inkomsten efter att man betalt sin skuldsanering eller kommer man att se det som en lön fullt ut? Betalar man tex 5000 kr på ens skudsanering varje månad kan det då innebära 15000 kr på 3 månader. Om socialen inte tar hänsyn till det är skuldsanering o nekar försörjningsstöd med hänvisning man skulle sparat undan, vilket man inte kan då dessa är betalda till kronofogden, så innebär det att man inte kan betala hyra o klara andra räkningaar. Det handlar inte om själva beloppet som är förbehåll är högre än socialnormen, för räknar man av det som betalts in hos kronofogden så kan jag förstå att man kommer räkna det som man skulle sparat undan det. Vad säger lagen ska belopp som betalts in till kfm räknas av vid beräkning av försörjningsstöd? Att man vid minskad inkomst får kontakta kfm för att få bortskrivet det man ska betala vet jag alltså.

Fundersam
2024-04-13 09:47

Hej!

Om en sökande haft utmätning eller skuldsanering månaderna innan en ansökan om försörjningsstöd görs så kommer socialtjänsten titta på vilken nettoinkomst personen tidigare har haft. Socialtjänsten kommer alltså inte räkna att personen förväntats spara det belopp som utmätts av Kronofogden, eftersom detta inte är pengar som personen kunnat förfoga över. Om personen däremot inte haft utmätning eller skuldsanering, utan självmant betalat tillbaka skulder till exempelvis Kronofogden, kommer detta inte tas i beaktan vid en ansökan om försörjningsstöd. Detta eftersom personen då självmant valt att betala tillbaka skulder istället för att använda dem till sin försörjning eller spara dessa pengar.

Hoppas att du fått svar på din fråga, annars är du välkommen att skriva på nytt.

Vänligen

Soctanterna