Present i form av pengar till barn till en socialbidragstagare

Är det möjligt, att vid festliga tillfällen, som födelsedagar, jul, eid osv, ge presenter i form av ”små” pengar till barn var föräldrar har socialbidrag? Vid vilket belopp går gränsen?
Kommer de pengar att räknas som inkomst för föräldrarna om man swishar beloppet t dem, eller om man swishar till barnens konto?
Räknas presentkort till barnen som inkomst?
I vilken situation får barnen har ett konto, som föräldrarna inte förfogar över. Kan fogden ta pengar fr barnens konto vid löneinförsel?

Tanten U
2024-04-10 18:17

Hej!

Generellt är alla inkomster som går in på sökandes eller medsökandes bankkonto en tillgång och räknas in vid biståndsbedömning hos socialtjänsten. Bedömningen kan vara olika utifrån olika scenario, så vi råder dig att vända dig till ekonomihandläggare på socialtjänsten för att få svar i just ditt ärende. Det spelar inte någon roll vems konto du swishar till, eftersom föräldrarna har ansvar för barnens konto kommer alla konton att visas på kontoutdraget.

Barn kan ha konto som vårdnadshavare inte förfogar över. Ett exempel är om det finns risk att vårdnadshavare tar pengarna som tillhör barnet. Exempelvis om barnet får barnpension på grund av att ena föräldern avlidit och det finns en risk för att den andre vårdnadshavaren tar pengarna för eget bruk. Då kan överförmyndaren i kommunen ta kontroll över kontot fram tills att barnet är myndigt.

För att kronofogden ska utmäta pengar behöver det framgå att pengarna tillhör den som har skulden. Pengar som står på ett barns konto tillhör barnet, och kan därför inte utmätas.

Vi hoppas du fått svar på dina frågor

Vänligen

Soctanterna