skulder

Om man har skuldsanering. Haft lön under viss tid tex 5 månader och man under denna tid betalt till kronofogden, beloppet som överstiger förbehållsbeloppet. Om arbetet upphör och man inte har inkomst eller andra bidrag som täcker existensminimum, så får man söka ekonomiskt bistånd. Vid ekonomiskt bistånd räknar dom tillbaka 3 månader, har man haft mer anses att man ska ha sparat undan detta belopp för sin försörjning och nekas då försörjningsstöd. Men vad händer om man pga att man har betalt till skuldsanering och därmed inte har kunnat lägga undan pengar till sin försörjning? Om man inte har inkomst o nekas försörjningsstöd pg av att socialen räknar hela lönen o därmed räknar man haft för mycket utan ta hänsyn till att man faktiskt inte haft pengarna då man betalt till skuldsanering, kommer man ju stå med platt fall. Man kommer då inte ha till hyra, el o övriga räkningar o uppehälle, vilket innebär man får nya skulder o blir vräkt. Nya skulder så upphör skuldsaneringen o man har ingen möjlighet fullfölja den enligt planen om 5 år. På det hamnar man som hemlös. Skulder räknas inte in i ekonomiskt bistånd, gäller det även vid skuldsanering eller kommer socialen ta hänsyn o till man inte haft de pengar som man betalt till skuldsaneringen?

Fundersam
2024-04-09 23:32

Hej!

När man får en skuldsanering beviljad är det en uppgörelse där det framgår vad man ska betala under 5 år baserat på den inkomst man har. Om inkomsten förändras kan man ansöka om en omprövning hos Kronofogden. Du kan läsa mer nedan:

Skuldsanering (kronofogden.se)

Om man är i behov av försörjningsstöd görs en prövning hos socialtjänsten. Försörjningsstödet är ingen inkomst utan det yttersta skyddsnätet i samhället. Precis som du skriver så tittar man på vilka inkomster man haft de senaste 3 månaderna. Om inkomsten överstiger normen så räknas det som överskott vilket kan leda till att man inte får fullt försörjningsstöd. Förbehållsbeloppet man behåller vid en skuldsanering är högre än normen för försörjningsstöd.

Vänligen

Soctanterna