Soc har tagit bebis

Vårt barnbarn blev omhändertagen direkt vid utskrivning från 3,5 månad på sjukhus o placerades på jourhem. Var en turbulent tid eftersom han föddes 3,5 månad för tidigt men föräldrarna kämpade på och såg fram emot att få komma hem utanför sjukhusväggarna. Blev orosanmälning så soc blev inblandat pga vissa saker. Sen blev
De mer eller mer blev tvingade att skriva på frivillig placering på jourhem. De hade att välja på utredningshem 25 mil bort tillsammans med missbrukare osv eller jourhem nära hemmet. Så vidare frivilligt var det inte. Rädsla att vara ensam mamma 25 mil bort gjorde att de valde jourhem och hade som önskemål att få träffa honom så ofta som möjligt. Blev 1,5 timma per vecka knappt.

Nu när utredning är klar så har de bland annat fått till sig att de inte är lika framåt som andra de är blyga helt enkelt o har inte frågat lika mycket däremot har de fått beröm vid umgängestid. Kan de verkligen göra så känns diskriminerande.
Vi som far o morföräldrar har knappt inte fått träffa barnbarnet. De lyssnar inget på kontaktnätverket och vi fick till oss att kontaktnätverk har inget att säga till om om något.
Kan de verkligen beröva oss vårt barnbarn borde det inte jobbas mot att de ska få hem honom istället för familjehem eller åtminstone ta hjälp av hans stora kontaktnätverk.
Vi tycker att de ska stöttas på hemmaplan istället men vi får inget de har inte fått chansen ens. De missar utvecklingen av sin bebis vilket är grymt att de inte får chansen att connecta.

Vi har panik vi vill ha tillbaks honom så hur går vi tillväga de är inte farliga och utgör inget hot mot sitt barn och han är frisk o kräver inte speciell behandling även om han fortfarande är prematur.
Hur kan vi göra det känns som de kör över dem helt och straffas för de inte är lika framåt och pratar.

Så vad kan de/vi göra? Vi känner oss maktlösa och panik vi vill ha tillbaks honom. Tacksam för tips

Panikslagen farmor
2024-04-08 23:34

Hej!

Vi förstår att ni är ledsna och besvikna att inte ni inte haft möjlighet att vara så närvarande i barnbarnets liv som ni hade önskat. Som far eller morföräldrar ser man ofta fram emot att få pyssla om såväl sitt barn som sitt barnbarn.

Det är svårt att som far eller morföräldrar fullt ut förstå grunderna till socialtjänstens bedömningar och beslut då socialtjänsten enbart kan lämna information till barnets vårdnadshavare. Vad de sedan väljer att delge andra är upp till dem. Det innebär emellertid att det kan finnas uppgifter som är av vikt för socialtjänstens bedömningar som inte framkommer till er.

Socialtjänsten har att säkerställa att barnets alla behov blir tillgodosedda och att barnet inte far illa. I vissa fall kan man uppnå det med insatser i hemmet och i vissa fall behöver socialtjänsten placera barnet utanför hemmet, i ett familjehem. Du skriver att de erbjöds plats på ett utredningshem, det hade varit ett alternativ där föräldrarna kunde visat på sin föräldraförmåga. I det här fallet valde de att tacka nej och då har socialtjänsten gjort bedömningen att man inte har tillräckligt underlag för att bedöma att barnet inte far illa i föräldrarnas omsorg och att det därför behövs en placering.

När ett barn placeras utanför hemmet skall socialtjänsten i regel arbeta för att barnet skall kunna flytta hem men det är avhängigt att föräldrarna tar emot den hjälp och det stöd som behövs för att det skall vara tryggt för barnet att flytta hem. Skälen, grunderna till att barnet blev placerad utanför hemmet måste ha förändrat så pass till det bättre att socialtjänsten kan göra bedömningen att barnet kan flytta hem.

När ett barn placeras utanför hemmet skall socialtjänsten arbeta för att barnet skall kunna ha fortsatt kontakt med sina föräldrar sin familj och andra vuxna som är viktiga för barnet. Exakt hur det skall se ut är en bedömningsfråga i det individuella ärendet.

Vårt råd är att ni som familj stöttar föräldrarna att ta emot den hjälp och det stöd som erbjuds. Att följa socialtjänstens planering då det är den snabbaste vägen för att få hem barnet. Ni som anhöriga kan vända er till barnets socialsekreterare för att prata om möjligheterna till utökat umgänge eller möjligheten att ta del av barnbarnets utveckling på annat vis, det finns ju många digitala lösningar.

Vänligen

Soctanterna