Cannabis och småbarn

Hej, jag har precis fått barn dom föddes 15 veckor förtidigt och ligger fortfarande inne på neonatalavdelningen på sjukhuset, jag har till o från brukat/missbrukat mestadels cannabis men ibland även nått annat, jag har varit ren i ett år men nu när de blev såhär med barnen har min oro och ångest tagit över helt o jag köpte lite cannabis samt tramadol för att få bort oron och kunna sova en natt hemma utan barnen som då vart på sjukhuset med barnens mamma. Men i samband med detta så blev jag tagen av polisen och åkte på ringa narkotikabrott eget bruk och ringa innehav och soc ska nu då göra en utredning, anledningen jag fall tbx va pga situationen jag är i just nu o skulle aldrig bruka något när barnen kommit hem. Men är orolig nu över hur de kan bli med soc, kan jag bli av med barnen pga detta och min historik eller vad kan ske? Förövrigt så är mamman jättebra utan någon historik alls med droger eller nått sånt överhuvudtaget.

Orolig
2024-04-08 16:39

Hej!

Gratulerar till ert lilla barn. Att få barn innebär stora förändringar för de flesta föräldrarna. Det medför såklart mycket glädje men samtidigt kan det medföra lite oro för ängslan. Man är inte längre bara ansvarig för sig själv utan även för en annan liten person. Ens egna behov hamnar i bästa fall i andra hand.

Vi förstår din oro, att ditt agerande kan påverka din föräldraroll. Har man sedan tidigare tagit hjälp av droger för att stilla ångest och oro är det lätt att ta till det på nytt. Vilket du beskriver att du har. Skillnaden nu är att det inte enbart påverkar dig utan även ditt lilla barn. Som förälder behöver du kunna ge barnet omsorg, trygghet och stabilitet. Det är svårt att fånga upp ett barns signaler när man är påverkad av droger såväl som alkohol.

Om barnets mamma är, som du beskriver, en jättebra mamma kan socialtjänsten bedöma att hon kan tillgodosebarnets behov men det kommer samtidigt ställas krav på att hon skyddar barnet mot ditt droganvändande. Du har lyckats med en stor bedrift, att vara drogfri i ett år och det tyder på att du har förmågan att med rätt stöd kunna bli- och bibehålla en drogfrihet. Det viktigaste i detta är att du tar emot stöd för att kunna hålla dig borta från droger så att du kan vara den där närvarande och trygga föräldern som du ger uttryck för. Det finns andra mer verksamma metoder att hantera oro och ångest som inte skadar din hälsa och din föräldraförmåga. Den hjälpen kan du få genom socialtjänsten.

Vi önskar dig all lycka med att bli drogfri och med ert familjeliv.

Vänligen

Soctanterna