Hur ser deras uppdrag ut?

Hej!
Har en egentligen generell fråga, men för att ge det kontext så berättar jag var min fråga kommer ifrån.

Tingsrätten har interimistiskt inför huvudförhandling satt övervakat umgänge för min son och hans pappa.
Jag har inte haft en okomplicerad relation till familjerätten. Familjerätten gick emot familjeenhetens utredning, var man avrådde oövervakat umgänge för pappan då pappan själv berättat för familjeenheten att han utsatt min son för våld. Familjerätten la fram ett förslag till beslut till TR; oövervakat umgämge som sedan skulle bli till övernattning, som föranledde att pappan fick oövervakat efter huvudförhandlingen.
Vid första oövervakade umgänget utsatte han min son för våld, det blev flertal orosanmälan bland annat från skolan, men även internt på samma SDF som berörda familjerättsliga enheten sitter på.

Så vi blev aktuella igen på familjeenheten, som placerade oss igen på skyddat boende. Vilket föranledde en överklagan på domen som biföll, och vi var tillbaka på ruta ett, varpå TR begärde en komplettering av familjerätten. Jag har egna teorier om varför samma utredare valde igen att gå emot familjeenhetens nya utredning, men ska låta det vara osagt för det har ingen relevans i frågan.

Hur som helst, jag och mitt ombud har haft en tydlig rak kommunikation mot familjerätten. På den SDF:en hade de även internt chefsmöte över vårt case, pga att Familjerätten totalt ignorerade familjeenhetens två utredningar var de tydligt lyfte att det var hög risk för våld mot min son. Likaså vuxenenhetens utredning, som hade stödvittnet som kunde bekräfta att han även utsatt mig för våld. Familjerätten har varit extremt otrevliga och sura mot mig generellt, och jag har allt dokumenterat då mitt ombud varit med på samtliga samtal, och även tredje objektiv part som tagit del av samtalen då allt spelats in. Sammanfattningsvis är de absolut inte opartiska.

Inför nya övervakade umgänget just nu, när jag skulle förbereda min son bland annat i samband med invänjningen i lokalen, mådde min son väldigt dåligt när jag berättade att han skulle träffa sin pappa och uttryckte att han inte ville.
Jag hade möte med familjerätten och mitt ombud och ville veta hur jag skulle hantera det och behövde tydliga riktlinjer från de vad som gäller.
Familjerätten blev tydligt irriterade för jag pressade de för svar, för de vägrade svara på direkta frågor och sa bara " du har som skyldighet att göra så att umgänget ska bli så bra som möjligt.", men det besvarade inte mina frågor.
Inför första umgänget vlle inte min son gå in och stödjarna avbröt umgänget. I rapporten är det lite snedvridet och man citerar mig, trots att jag inte sagt de saker de skriver, och det är vinklat till att jag ska ha påverkat min son.
Som tur var spelade jag in hela interaktionen på mitt ombuds uppmaning, som skydd, vilket var tur det.
Jag ringde och pratade med enhetschefen, då vår handläggare slutade svara på mail och telefon, tro det eller ej.
Förklarade att rapporten som är skriven återspeglar inte sanningen och skickade inspelningen till henne. Jag bad de att agera och rätta rapporten för förklarliga själ. Enhetschefen vägrade det och var otrevlig över telefon, jag vädjade till henne och var ärlig, jag uttryckte en oro att min handläggare pga att jag pressade på frågor har blivit irriterad, och jag ville säkerställa att det inte skulle drabba mitt barn. Denna oro bemöttes med en extrem nonchalans.

Jag mailade och tackade för samtalet och bad om konkreta råd kring hur jag ska göra inför nästa umgänge, berättade även vad jag hade gjort inför det tillfället för att det skulle bli så bra som möjligt. Jag efterfrågade även om det kanske var så att det fanns informationsmaterial, broschyrer eller liknande, som jag kunde få.

Fick inget svar, påminde en vecka senare snällt, fick ett surt svar att om jag vill ha hjälp i min föräldraroll får jag ringa föräldrarmottagningen.

Föräldrarmottagningen berättade att de har enbart längre behandlingar och erbjuder stöd för de som kämpar i sin roll, och kan inte hjälpa med enstaka tips om hur jag ska förbereda inför enskilda övervakade umgängen.

Således är min fråga: Familjerätten har fått i uppdrag att se till ett övervakat umgänge, vad har de för skyldigheter i detta uppdrag? Ska de agera som stöd till föräldrar? Ska de kunna svara på frågor om konkreta råd om hur jag ska hantera en situation var min son vägrar gå in?
När umgängestödjaren ljuger i rapporten, och jag har bevis på detta, bör de agera?

Jag har försökt googla för att hitta en definition av vad deras uppdrag innebär, för att ha stöd för att kunna kräva att de ska hjälpa mig inför umgänget.

Tacksam för all hjälp!

p.s. jag är fullt medveten att det jag skrivit låter galet, men jag har allt inspelat, som bevis... önskar att det var annorlunda..

Mamma L
2024-04-04 20:18

Hej!

Det är svårt att vara i en process där myndigheter skall gå in och bedöma vad som blir bäst för ens barn. Att man har fått göra sin röst hörd innebär inte alltid i att beslutet går i linje med ens egna tankar om vad som blir bäst för barnet. Av det du skriver har du flera gånger på olika sätt sökt myndighetens hjälp och stöd att följa det beslut som är fattat men inte fått gehör.

Det låter inte som att du kommer vidare med dina klagomål till handläggare eller chef vid Familjerätten.

Om man upplever att man blivit felaktigt behandlad i kontakt med en myndighet eller en enskild handläggare kan man vända sig till Justitieombudsmannen och att göra en anmälan. Jo kan inte ändra beslutet i sig men ser över hanteringen av ärendet. Mer information finner du på deras hemsida

www.jo.se

Familjerätten utreder ärenden gällande vårdnad, boende och umgänge på uppdrag av Tingsrätten i de fall föräldrarna inte kan själva kan komma överens. Tingsrätten kan därefter besluta om umgängesstöd. Det är sedan socialnämnden som tillsätter umgängesstödet. Det vill säga att socialnämnden utser den eller de som skall vara med som stöd vid umgängena. I Malmö finns det till exempel en verksamhet som heter Umgåsen där umgänge kan ske med övervakning. Personerna som arbetar där är utbildade och väl erfarna att möta barn och föräldrar som behöver stöd i umgänget. De kan ge råd och stöd i hur du skall prata och förbereda din son.

Vi hör att du är förtvivlad över situationen och att du önskar stöd och hjälp. Kanske kan det vara till hjälp om du har någon att gå och prata med för egen del. Genom stöttning för dig kan du orka mer för din son. Det finns möjlighet till samtalskontakt via din vårdcentral men även genom socialtjänsten. Socialtjänsten erbjuder samtalskontakt utan att beslut om bistånd behövs.

Vänligen

Soctanterna