Starta upp en nedlagd utredning

Jag har två tonåringar som åkte dit för snatteri, båda har grav adhd och polisen blev provocerad av deras beteende samtidigt som en av tonåringarna verkligen var i affekt så jag fick försöka dämpa hela situationen då jag av erfarenhet vet att det inte hjälper att skälla i såna situationer. Socialtjänsten lade ner utredning då vi tidigare haft hjälp av dom av andra orsaker och de kände att det inte fanns något att utreda. 2 månader senare fick jag ett samtal från socialtjänsten för då har en konsult beslutat att starta en utredning då han anser att barnen behöver lära sig hur samhället fungerar men till mig sa han att det var för att utreda om jag är kapabel att fostra mina barn. Får det gå till så?

Mamsilurung
2024-04-03 16:59

Hej!

Vi kan inte säga vad som är rätt och fel i detta enskilda ärendet.

Generellt kan man säga att en socialsekreterare kan aktualisera en anmälan på olika sätt. På inkommen oro från annan privatperson eller myndighet eller på egna iakttagelser. Om det sker på egna iakttagelser kan det handla om att man som handläggare har en samlad information som man anser ger skäl att inleda utredning. Vad som föranleder att man inleder utredning avgörs från fall till fall. I de fall där man bedömer att socialnämnden är skyldiga att vidta åtgärder skall utredning genomföras.

Av det du beskriver har socialtjänsten nyligen lagt ner en utredning vilket bör innebära att de har utrett uppgifterna som gav skäl till anmälan och beslutat att det inte fanns grund för insatser alternativt att det fanns behov av insatser men familjen (ni) tackade nej till dessa men att det inte fanns grund för att tvångsbeslut.

Vi råder dig att prata med handläggaren för att få klarhet. Anser du att handläggaren har agerat felaktigt kan du prata med dennes chef.

Vänligen

Soctanterna