Nätverksplacering eller privatplacering?

Hej!
Min väns vuxna dotter sitter häktad sedan drygt en månad tillbaka och ska göra det fram till rättegången om ytterligare någon månad. Hon är misstänkt för ett grovt vapenbrott och riskerar ett längre fängelsestraff. Hon har en 8-månader gammal baby som hennes syster fick hämta akut i samband med gripandet där också socialjouren fanns på plats. Systern och hennes man tar väl hand om barnet och har ställt om hela sitt liv för att hjälpa till. Min fråga handlar om ifall de har rätt till ersättning då de i praktiken är familjehem? De har frågat socialsekreteraren men fått till svar att de bara är ”barnvakt” och inte kan förvänta sig någon ersättning. För mig låter det konstigt eftersom socialtjänsten hade varit tvungna att ordna ett familjehem åt barnet om inte systern hade kunnat ställa upp, det är ju inte ”barnpassning” för att modern har fått förhinder tillfälligt utan hon har ju inte möjlighet att själv ta hand om sitt barn. Alltså måste man väl ändå bedöma att barnet har ett vårdbehov?
Vad gäller? Kan de skriva någon slags formell ansökan så att det blir ett beslut som kan överklagas?

Kina
2024-04-03 11:38

Hej,

Vi förstår att ni undrar över vad som händer och vad socialtjänsten har för överenskommelse med familjen.

Soctanterna har däremot ingen möjlighet att ge svar i enskilda ärenden.

Generellt kan man säga att om man tar emot någon annans barn för stadigvarande boende utgår en ersättning reglerat i avtal från Sveriges kommuner och regioner.

Men om det är en privatplacering så är det, trots namnet, ingen placeringsform utan en överenskommelse mellan barnets vårdnadshavare och den familj som barnet bor hos. Ingen ersättning utgår från nämnden i detta fall.

Om familjen vill ha svar kring hur planeringen framåt kommer se ut rekommenderar vi dem att ta kontakt med ansvarig handläggare.

Vänligen

Soctanterna