Utredning

Hej!
Mitt barns pappa har fått en orosanmälan pga våld I hemmet. Det har gjorts en utredning, men utredaren har inte pratat med mitt barn. Jag är rädd för att pappan har minimerat allvaret och charmat utredaren. Han besitter tyvärr dessa manipulativa egenskaper.

Kan jag som mamma fråga och få ut information om hur utredningen har gjorts? Och på vilka grunder beslut om föräldrastöd har tagits? Kan jag överklaga beslut?

Orolig mamma
2024-03-30 06:03

Hej!

Vi förstår att du som mamma känner en oro för att ditt barns situation inte kunnat utredas fullt ut då du har en oro för att pappan påverkat utredaren och gett en felaktig bild av situationen.

Som vårdnadshavare har man generellt sett rätt att ta del av all information, dokumentation och beslut som rör en själv eller barnet med hänvisning till att man är part i ärendet. Det är emellertid inte helt utan förbehåll. Socialsekreteraren kan med grund i partsinsynsförbehåll i 10 kap 3 § OSL neka vårdnadshavare insyn i en utredning genom att inte ge ut en viss handling, men det måste vara med hänsyn till enskilt intresse och vara av synnerlig vikt att sekretessbelagd uppgift i materialet inte röjs.

Är du inte vårdnadshavare har du ingen rätt att ta del av någon information men du har alltid möjlighet att inkomma med information om du har en oro för barnets situation genom att göra en orosanmälan.

Vänligen

Soctanterna