Vän som ej får tillräcklig hjälp

Hej,
En kompis till mig har vid två tillfällen under det senaste halvåret försökt ta sitt liv genom överdos och efter första gången har han haft en fast vårdkontakt, som inte lyssnar på hans problem. Han har länge kämpat med depression och psykos, vilket han tagit mycket mediciner för att hantera.

Vi är ett gäng som står vid sidan och försöker kommunicera med både honom och föräldrarna, som inte själva vet hur de ska hantera det. Han går nu hos AA och varit i kontakt med Arbetsförmedlingen för att få hjälp med att komma igång med ett jobb. Vi balanserar en tunn lina mellan att vara nära och halvt pusha på och vara lite mindre på, men fortfarande visa att vi finns och stöttar.

Han skulle egentligen behöva läggas in tror vi, men det finns ingen chans att han själv skulle ta det initiativet, eftersom vi pratat öppet om det.

Snälla, var vänder vi oss för fortsättning innan han faktiskt lyckas ta livet av sig?

Vän
2024-03-26 12:00

Hej!

Vilka fina och omtänksamma vänner ni är som försöker finnas där för er kompis som inte mår bra. Det är precis som du beskriver inte så lätt att veta hur och när man ska pusha en person som inte mår så bra eller när man ska välja att ta ett steg tillbaka och låta sin kompis vara den som tar initiativet.

Utifrån det du beskriver verkar det finnas både en psykisk ohälsa och ett missbruk där du tror att din vän kan vara i behov av inneliggande vård.

Om ni har en oro utifrån er väns missbruk, kan ni göra en orosanmälan till socialtjänsten i kommunen där din vän bor. Socialtjänsten kommer då att kontakta er vän och erbjuda hjälp och stöd utifrån dennes missbruk. Socialtjänsten kan dock inte påtvinga er vän någon hjälp eller stöd om er vän inte vill ha hjälpen, såvida inte missbruket är av den omfattning att liv och hälsa är i fara.

Får socialtjänsten uppgifter om att missbruket är av sådan omfattning att liv och hälsa är i fara öppnas en utredning enligt LVM, Lag om vård av missbrukare i vissa fall. Vare sig den enskilde medverkar eller inte medverkar så kommer socialtjänsten att utreda om det finns behov av vård enligt denna lag eller inte. Om socialtjänsten kommer fram till att en persons liv och hälsa allvarligt är i fara på grund av missbruk kan socialtjänsten ansöka om vård för personen hos Förvaltningsrätten, som är den instans som fattar beslutet.

Om missbruket inte bedöms vara av den omfattningen så att den påverkar er väns hälsa och liv, och er vän inte vill ha någon hjälp från myndigheten, kan socialtjänsten inte göra något för att hjälpa er vän just nu. Däremot kan er vän ha fått information som kan vara viktig för att i framtiden våga och vilja ta emot hjälp och stöd.

Om det mer är den psykiska ohälsan det gäller, så är det i första hand sjukvården som ska möta och erbjuda personen hjälp och stöd. Som en första kontakt kan vårdcentralen erbjuda visst samtalsstöd, men inom psykiatrin finns det både öppenvård som kan erbjuda stöd och hjälp och det finns även psykiatriavdelningar med möjlighet till inläggning om sjukvården anser att det finns behov av detta och den enskilde önskar denna hjälp. Ibland kan sjukvården göra bedömning att det finns behov av inneliggande vård då den enskilde lider av en allvarlig psykisk sjukdom, LPT, Lag om psykiatrisk tvångsvård.

Men som du förstår är det nästan alltid så att den enskilde behöver vilja ta emot hjälp och stöd frivilligt för att myndigheter och vård ska ha möjlighet att erbjuda och ge hjälp.

Vårt råd till dig är att ni som vänner finnas kvar för er kompis om ni orkar, att erbjuda ert stöd att följa med till sjukvård och socialtjänst för att söka hjälp när er vän är hjälpsökande. Om det uppstår en akut situation, kontakta då socialtjänsten och gör en orosanmälan om det gäller missbruk, kontakta psykakut eller ambulans om det är en akut situation utifrån psykisk ohälsa för att få råd och hjälp hur ni kan agera just där och å om er vän inte självmant vill följa med till sjukvården.

Vi hoppas att det blir bra för din vän, och med ert stöd så finns det en chans att er vän kan se fördelarna med att ta emot hjälp.

Vänligen
Soctanterna