Lvu

Undrar vad som gäller när barnen är placerade enligt lvu.

Det står i socialstyrelsens riktlinjer att vården regelbundet ska följas upp, med regelbundna hembesök i familjehemmet, regelbundna personliga samtal med barnet mm.
Men vad menas med regelbundet??
Hur många gånger på ett år ska socialen besöka familjehemmet?
Och hur många gånger på ett år ska de samtala med barnet?

Är det helt och hållet upp till socialsekreteraren att bestämma?

Finns det inga riktlinjer som säger ungefär hur ofta eller hur många samtal med barnet som ska göras på ett års tid?

Inför övervägande, ska inte barnets åsikter framgå?
Likaså om det görs en hemtagningsutredning?

Om vi pratar generellt nu, ett barn på ca 7-8 år har varit lvu placerad i ett år, måste socialen inte ha pratat med detta barn några gånger sen omhändertagandet?
Det finns inget som säger att barnet skulle må dåligt av detta.

Om man inte pratar med barnet som allt faktiskt handlar om, hur kan man då följa upp placeringen?!
Och enligt barnkonventionen som är lag, så ska barnet få uttrycka sina åsikter.
Hur kan det vara upp till socialen att bestämma om så ska ske?
Kan dom bortse från lagar och riktlinjer hur dom vill?

Linda
2024-03-25 19:12

Hej!

Det är alltid en omvälvande händelse när ett barn placeras i familjehem, både för barn och vuxna. Det är bra att du uppmärksammar om ett barn inte fått göra sin röst hörd.

I Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSF 2012:11) står att socialtjänsten ska göra fortlöpande bedömningar om hur ofta ett placerat barn ska ha besök av sin socialsekreterare. I Malmö stads riktlinjer finns att socialtjänsten ska träffa familjehemsplacerade barn fyra gånger per år. Socialtjänsten ska göra så många besök som behövs för att följa vården. I vissa ärenden behöver det vara fler besök, det beror på hur stora behov det placerade barnet har. I Socialtjänstlagen står i 6 kap 7 § att socialtjänsten ska följa vården av placerade barn noga, det innebär att det är viktigt att besöka barnet och följa vården. Det finns dock inte ett exakt antal besök beskrivet i lagtext.

Var sjätte månad ska vården antingen övervägas eller omprövas. Skillnaden ligger i om barnet är omhändertaget enligt miljöparagrafen, 2 § LVU (övervägas) eller enligt eget beteende 3 § LVU (omprövas). Då barnet i exemplet är 8-9 år utgår vi ifrån att det är ett övervägande. Ett övervägande är inte ett formellt beslut, det är information till socialnämnden om hur barnet har det. I övervägandet ska det finnas tillräckligt med information för att socialnämnden ska kunna avgöra om vården fungerar bra och hur den ska fortsätta. Det ska finnas information i övervägandet om hur barnet har det. Barnets upplevelse och uppfattning om placeringen ska vara känd av den handläggare som samtalar med barnet. Det innebär att prata med barnet och även med de som finns runt omkring barnet så som familjehemsföräldrar, skola och nätverk

När en förälder begär att LVU-omhändertagandet ska upphöra, en så kallad hemtagningsutredning, ska socialnämnden omedelbart starta en utredning för att se om det fortfarande finns ett behov av vård eller om den ska upphöra. I denna utredning ska det framgå barnets inställning.

Generellt bör ett barn som är placerat enligt LVU och är 8-9 år haft flera samtal med socialtjänsten under ett års tid.

Socialtjänsten kan inte bortse från lagar och riktlinjer, den som granskar socialtjänstens arbete är IVO och dit går det att anmäla brister. Det går även att lämna in ett klagomål till kommunen.

Hoppas att du fick svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna