Omplacering lvu

Hej, jag ställde en fråga om vem som tar beslut om att omplacera barn under pågående lvu vård och jag fick ett svar från er.
Tack så mycket för det.

Men jag vill veta, om jag som vårdnadshavare överklagar beslutet om omplacering och det blir en förhandling i rätten. Skjuts omplaceringen upp i väntan på beslut från rätten då?

För mig och alla andra runtomkring (förutom soc) så är det solklart att en omplacering totalt går emot barnets bästa och skulle va förödande.
Och det finns andra alternativ som vore mer lämpligt utifrån vad som blir bäst för barnet.
Läget är dessutom inte akut, familjehemmet som sagt upp sitt uppdrag har tydligt sagt att barnet kan bo kvar så länge som behövs, till situationen för barnet är löst.
Så socialen har tid på sig att överväga alla alternativ.

Så om beslutet om omplacering överklagas, kan barnet ändå bli flyttat till en annan familj innan beslut från rätten kommit?
Isf, vad är meningen med att kunna överklaga??

Tacksam om ni vill svara på detta, Orolig mamma

Orolig mamma
2024-03-25 11:15

Hej!

Vi förstår att en kommande omplacering rör upp många känslor och en oro för hur det kommer bli.

När ett barn placerats enligt LVU, Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, är det socialnämnden som har vårdansvaret för ett barn. Det innebär att socialnämnden har möjlighet att besluta om bland annat omplacering under vårdtiden. Vid ett överklagande upphör inte vårdansvaret utan det är fortsatt socialnämndens ansvar. Det beslut som är fattat kommer att fortsätta gälla fram till att något annat är beslutat.

Meningen med att överklaga är att få ett beslut prövat. Det första som händer är att socialnämnden tar upp överklagandet på sitt sammanträde för att se om beslutet ska ändras. Om socialnämnden menar att beslutet ska vara kvar skickas överklagan vidare till domstol, i LVU ärende är det Förvaltningsrätten. Det är dock inte rimligt att ett överklagande alltid innebär att beslutet ändras direkt, i så fall är risken att vården för barnet blir oförutsägbar. I beslutsformulering går det att skriva in om beslutet ska gälla omedelbart.

För att få mer klarhet i hur planering kring en eventuell omplaceringen kommer se ut för dina barn råder vi dig att ta kontakt med ansvarig socialsekreterare. Din socialsekreterare bör även kunna förtydliga vilken förändring som krävs på sikt och vilket stöd som behövs i familjen för att vården ska upphöra.

En annan möjlighet kan vara att ta kontakt med det juridiska ombud ni hade under domstolsförhandlingarna.

Hoppas du fått svar på dina frågor.

Vänligen

Soctanterna