Lov om självfinansierad resa till familjen med ekonomiskt bistånd

Hej!
Jag blev 2020 utförsäkrad från FK trots att externt läkare utförde en arbetsförmågautredning i uppdrag av FK som sa att jag inte kan jobba ännu. Jag visste ingenting om annat hjälp men hamnade två månader senare hos kommunen och fick ekonomiskt bistånd.
Hälsan blev bättre och jag gjorde arbetsträning 2022-2023 och fick äntligen ett jobb som timanställd sedan i somras 2023. Jag är sjukskriven 75% men klarar 15 timmar i veckan precis och inte mer i dagsläget. Jobbet är perfekt anpassad till mina hälsohinder och i dagsläget begärde jag läkarutlåtande för att ansöka om lönebidrag och särskilt högriskskydd för att kunna få en fast anställning istället för behovsanställning genom bemanningsföretag.

Jag tjänar in nu egna pengar med 15 timmar i veckan och ansöker fortsatt om ekonomiskt bistånd för att klara mig eftersom det räcker ju inte. Februari och Mars jobbade jag väldigt lite pga lågsäsong men nu kommer jag upp igen till 15 timmar och mer om jag orkar.

Jag ansökte om lov för att besöka min familj i mitt hemland som är en europeisk grannland till Svergie för att delta i min brors bröllop. Det blev inte beviljad. Jag ansöka om bidrag för biljetter eller annat som spenderas på resan eftersom jag får åka gratis med i bil och tillbaka, fri kost och logi på plats. Jag ansökte endast om lov. Och såklart om ekon.bistånd för att klara mig med min lilla inkomst.

Jag har inte haft kontakt alls med min familj i 15 år, när vi försonades 2019 kom pandemin så vi hade ingen möjlighet att ses och dessutom mådde jag inte tillräckligt bra för att resa. Sen dog min mor 2022 och jag åkte till begravningen.
Det känns oerhört viktig att kunna träffa min 82 år gammal styvfar och släkten och det var traumatiserande att inte kunna fördjupa relationen till min mor efter många år utan kontakt alls och när vi återförenas så dog hon.

Varför blev jag nekad? Har jag ingen rätt till rekreation?

Jag har möjlighet att jobba mina 15 timmar på distans och jobbar i dagsläget även hemifrån om jag mår för dålig för att ta mig till kontoret. Jag håller i min planering med jobb coachen från kommunen som kan ta möten via Zoom eller Teams.

Jag jobbar de 25% som jag inte är sjukskriven och även 5% mer (15 timmar i veckan) och kämpar för att det ska bli 20 timmar i veckan när jag blir erbjuden arbete. Som sagt, det var bara februari och mars då jag inte kunde jobba 15 timmar pga lågsäsong och jag hittar ingen arbetsgivare som tar mig in så lätt med mina hälsohinder- därför siktar jag på lönebidrag och särskilt högriskskydd).

Varför blev jag nekad 10 dagar självbekostad resa till min familj om jag kan hålla i min planering och även jobba och därmed bidra till min egen försörjning?
Vad kan jag göra för att åka?

Tussilago
2024-03-23 08:29

Hej!

Du verkar ha haft en tuff situation med din hälsa som har påverkat din förmåga att arbeta och därmed din möjlighet att klara din försörjning själv. Men du verkar ha gjort ett fantastiskt jobb med att komma tillbaka till arbetslivet och på så sätt bidra till din försörjning.

När rätten till försörjningsstöd prövas, så har den som ansöker om försörjningsstöd att själv göra allt den kan för att bidra till sin försörjning. Är man frisk så ska man arbeta eller stå till arbetsmarknadens förfogande via arbetsförmedlingen och söka alla typer av arbete som man har utbildning eller erfarenhet av samt de arbeten som inte kräver utbildning eller erfarenhet. Man behöver generellt söka både i närområde som på andra orter.

Du beskriver att du har en begränsad arbetsförmåga, att du arbetar det du kan på timmar hos ett företag som förstår dina begränsningar samt att du är sjukskriven övrig tid. Om vi har förstått dig rätt så har du inte ansökt om ekonomiskt bistånd för att kunna genomföra resan, utan egentligen bara bett om lov att få lämna Sverige och besöka dina släktingar.

Du skriver att din arbetsgivare låter dig arbeta hemifrån när detta passar dig bättre och att du kan göra detta även när du är utanför Sverige. Om det är på detta sätt, att du arbetar de timmar du kan och du och din arbetsgivare är överens, då gör du allt du kan för att bidra till din försörjning och någon avslagsgrund kan vi då inte se. Men om du ska vara “ledig” och inte arbeta de dagar du besöker dina släktingar, då finns det en avslagsgrund i att du inte gör allt du kan för att bidra till din försörjning. Så länge du inte har en tillsvidareanställning, så har du inte heller någon rätt till semester.

Vi råder dig att prata med både din arbetsplats om eventuellt arbet “hemifrån” under tiden du besöker dina släktingar samtidigt som du förhör dig med handläggaren på socialtjänsten om de kan godta en sådan lösning.

Vi hoppas att det löser sig för dig, och att du kan komma iväg på ett eller annat sätt.

Vänligen
Soctanterna