Oro för närstående

Hej! Vad kan socialtjänsten göra för en ung vuxen med ev depression som vägrar att ta emot hjälp?

Elise
2024-03-22 21:49

Hej!

Det är en tuff situation när man har någon närstående som mår dåligt och samtidigt inte vill ta emot hjälp eller stöd.

När man mår dåligt finns det hjälp att få. Vid psykisk ohälsa är det vården som ansvarar för att tillgodose detta behov, inte socialtjänsten. Både vården och socialtjänsten jobbar däremot med samtycke. Det innebär att vården som regel inte kan tvinga någon ta emot vård en person skulle kunna tänkas behöva. Det är inte heller någon annan som kan ansöka om stöd åt den vuxna, utan personen måste ansöka själv.

Det finns en tvångslagstiftning som heter Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Av denna framgår det att ett omhändertagande kan ske när en person lider av en allvarlig psykiatrisk sjukdom alternativt bedöms utgöra en fara för sig själv och omgivningen vid tiden för beslutet. Det är alltså inte en tillämplig lagstiftning vid exempelvis ångest eller depression endast.

Om en person är pågående hos socialtjänsten, där det finns ett identifierat behov av stöd och hjälp försöker socialtjänsten att motivera sin klient att ta emot stöd. Men liksom vården har inte socialtjänsten möjlighet att tvinga en vuxen till detta. Vid allvarligt missbruk eller normbrytande beteende som exempelvis kriminalitet finns det lagstiftning som kan bli tillämplig. Dessa tvångslagar heter, Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och Lag (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall (LVM). Men dessa, precis som vid LPT, kan endast fattas beslut om vid fara för en persons hälsa och liv.

Att inse att man behöver hjälp och att ta emot stöd kan många gånger vara en lång process. Att pressa en person till förändring får många gånger inte ett positivt utfall. Det bästa man som anhörig kan göra är att finnas där. Lyssna och vara tillgänglig, om du orkar. Berätta att det finns hjälp att få och att du kanske till och med kan följa med om det känns lättare. Ibland kanske fokuset även behöver vara annat stundvis, finns det något som fungerar, vad är det som bygger er relation, kanske bara vara tillsammans?

Önskar er lycka till och hoppas att ni fått svar på er fråga.

Vänligen
Soctanterna