När orosanmäla?

Hej, jag och hela min familj/släkt är väldigt oroliga för min syster som är gravid.
Hon är 31 år men har en mognad av ett barn. Hon är nu gravid och har absolut noll förutsättningar emotionellt, praktiskt, ekonomiskt, socialt och på alla tänkbara plan att ta hand om ett barn.
När vi anhöriga försöker prata med henne om vår oro om att skaffa barn får vi till svar:
Ja ja men nu vill jag det
Det är hennes standardsvar på det mesta.
Hon har inga diagnoser på papper då hon vägrat utredningar.
Hon är som hon är och tänker inte ändra på det säger hon. Vi har försökt förklara för henne att det här barnet kommer ha samma behov som alla andra som behöver bli tillgodosedda.
Hon klarar inte av vardagliga saker som tex att katten går för nära när hon pratar i telefonen, det är för varmt/för kallt eller liknande utan då blir hon otroligt stressad.
Det är många mer bitar men det är en del av hennes problematik.
Vi anhöriga är oroliga att barnet kommer bli skadat/avlida om hon får ta med sig barnet hem från BB.
Vad kan vi som anhöriga göra? Hon är i vecka 19 nu.

Mvh orolig syster

Orolig syster
2024-03-22 19:04

Hej!

Vi förstår det av din fråga som du är orolig för hur din syster kommer klara av sitt blivande föräldraskap. Men vad bra att din syster har en familj och nätverk runt sig som bryr sig och vill säkerställa att ett nytt liv får en trygg uppväxt.

Att bli förälder är en stor omställning och det kan vara utmanande samtidigt som många axlar det nya ansvaret och på sätt som de inte gjort tidigare i livet. I andra fall behöver den nya föräldern mer stöd och vägledning i hur de ska ta sig an sitt föräldraansvar på bästa vis.

När man som närstående är orolig är det bra att försöka ha en dialog med den det gäller först och främst, berätta att det finns hjälp att få. Om detta inte blir en väg framåt har man möjlighet att göra en orosanmälan till socialtjänsten. Då barnet inte är fött har socialtjänsten ingen möjlighet att aktualisera ett ärende på barnet, detta kan endast göras vid en orosanmälan efter födseln. Däremot kan socialtjänsten ta emot information för att göra en bedömning huruvida socialtjänsten kan komma behöva en kontakt med den nya föräldern efter förlossning.

Du beskrev det som att ni var oroliga för att barnet skulle dö i din systers omvårdnad. Då detta är mycket allvarliga uppgifter är det av största vikt att vara tydlig och konkret i oron du har. Vad är anledningen till att du tänker att detta skulle kunna ske och följa upp med exempel. Att din syster lätt blir stressad bedöms inte vara tillräckliga skäl för en sådan oro utan då kanske du behöver beskriva vad som händer vid dessa situationer för att det ska föranleda en sådan oro.

Vårt råd till dig är att ringa till socialtjänstens barnmottag och rådgöra med dem gällande din oro för din syster och hennes blivande barn. Barnmottagen i Malmö stad har telefonnummer 040 – 34 5500. Telefontiderna är Mån, tis, tors, fre, 09:00-11:00 samt ons 13:00-14:30.

Vi hoppas att vårt svar har gett dig någon hjälp med hur du kan gå vidare med din oro.

Vänligen
Soctanterna