Hur kan man "verkställa" Ett LVM?

Min syster har fått LVM, och hon är verkligen så långt i sitt missbruk, att hon inte kommer att överleva, om hon inte får omedelbart sjukvård. Hon vill absolut inte ha med socialen att göra, och följer inte deras plan. Kan man få henne tvångsinlagt på något vis, fast hon inte vill? Hon är ju absolut inte kapabel att själv "klara det". Hon är i fara för sitt liv. Detta är så vidrigt och sorgligt. Vi vill ju inte förlora henne. Hon har inte fyllt 45 än. Och det är alldeles för tidigt. Hon har flera svåra diagnoser p.g.a sitt missbruk.

Syster.
2024-03-22 00:50

Hej!

Tack för din fråga. Det är tufft att stå bredvid när en närstående lider av missbruk, din omsorg av din syster är värdefull.

Soctanter på nätet kan för kännedom inte ge svar i individärende men ger generella svar utifrån din fråga.

Socialtjänsten arbetar som regel med samtycke och frivillighet. När en utredning enligt §7 LVM (Lag om vård av missbrukare i vissa fall) inleds beror det på att det finns en hög oro för individens missbruk och det kan finnas skäl för tvångsvård. Utredningen syftar därefter till att utreda om den vård som personen är i behov av behöver ske genom tvångsvård alternativt kan tillgodoses på frivillig väg.

För att tvångsvård ska bli aktuellt behöver socialtjänsten ha uttömt om vården kan beredas på frivillig väg. Detta innebär inte att andra vårdinsatser alltid måste ha prövats och misslyckats eftersom personens tillstånd kan vara sådant att andra vårdinsatser inte kan avvaktas utan risk för hens liv och hälsa.

Om utredningen mynnar ut i att en person är i behov av tvångsvård gör socialnämnden en ansökan om detta till Förvaltningsrätten, vilket framgår av § 11 LVM.

En person kan även omhändertas akut enligt 13 § LVM. Detta sker däremot inte i samma utsträckning som ansökan om tvångsvård. Alla som har ett allvarligt missbruk riskerar genom missbruket sin hälsa och sina liv, detta räcker således inte som underlag för ett akut omhändertagande. Ett akut omhändertagande kan endast ske om det samma stund som beslutet fattas kan påvisas att om inte personen omhändertas akut kommer detta innebära en akut fara för dennes liv.

Det är positivt att din syster utreds jml LVM då det finns en stor oro för henne. Förhoppningsvis mynnar utredningen ut i att hon får den vård hon är i behov av oavsett om den sker på frivillig väg eller ej.

Hoppas att du fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna