Exet är psykiskt sjuk

Jag är orolig för min kompis dotter som är 1,5 år gammal. Min kompis fick barn med en kvinna som är psykiskt sjuk och har vid minst 2 tillfällen försökt tagit sitt liv. Dom bodde tillsammans när deras dotter föddes men mamman var så oberäknelig och fick upprepade utbrott och slog min kompis vid flera tillfällen så tillslut valde han att be henne flytta ut från hans hus. Då tog hon dottern och åkte till soc och anmälde honom både för misshandel och diverse andra saker. Deras dotter var då ca 9 mån gammal. Min kompis har eget hus ordnad ekonomi och är en fantastisk bra person och pappa till sin dotter. Jag har känt honom i många år och vet mycket väl att han är en fin pappa och älskar sin dotter över allt annat. Det har blivit så att mamman har fått ensam vårdnad och han får ej träffa sin dotter. Han har varit i kontakt med både familjerätten och soc och berättat för dom om mammans mående och självmordsförsök men det tar dom ingen hänsyn till. Hur kan det gå till på detta vis?? Han är så orolig att mamman ska göra nåt dumt så att dottern far illa och han känner sig så maktlös när han inte får någon hjälp från nåt håll och ingen verkar ta det på allvar när han berättar hur läget är med mamnan till barnet.

Mvh Orolig kompis.

Orolig kompis
2024-03-21 20:55

Hej!

Vi förstår att du är orolig för din vän och hans barn.

Soctanter på nätet kan inte ge svar som gäller individärenden utan ger endast generella svar.

När det gäller frågor som rör vårdnad, umgänge och boende för barn är det inte Socialtjänsten som beslutar kring detta. Tingsrätten är den instans som avgör i dessa ärende. Vid en stämningsansökan för exempelvis enskild vårdnad kan Tingsrätten ge i uppdrag till Familjerätten att utreda denna fråga. Vid en vårdnadstvist, när föräldrar inte är överens i vårdnadsfrågan, kan båda parter inkomma med sin syn samt underlag för att styrka sin sak. Huvudregeln är att föräldrar ska ha gemensam vårdnad men i undantagsfall kan en förälder beviljas ensam vårdnad.

Även om en förälder inte är vårdnadshavare finns det en umgängesrätt. Detta innebär att barnet har rätt att ha umgänge med båda sina föräldrar, så länge detta är förenligt med barnets bästa. Även rätten till umgänge beslutas av Tingsrätten om föräldrar inte kan komma överens.

Om en förälder önskar förändring i vårdnaden alternativt umgänge kan man kontakta Familjerätten för vidare vägledning. Det finns även möjlighet att lämna in en stämningsansökan till Tingsrätten.

När ett ärende blir aktuellt på socialtjänsten har socialtjänsten ingen juridisk befogenhet att ta kontakt med någon annan än vårdnadshavare och barnet. Är man förälder utan att vara vårdnadshavare har man således ingen rätt till insyn i barnets akter. Vid en utredning på socialtjänsten enligt 11 kap § 1 SoL med stöd av § 2 kan socialtjänsten begära in uppgifter från exempelvis skola och vården. Däremot har socialtjänsten fortsatt ingen rätt att lämna ut uppgifter utan vårdnadshavares samtycke.

Är man orolig för ett barn kan man göra en orosanmälan till socialtjänsten i den kommun där barnet bor. Orosanmälan kan göras både namngivet och anonymt. Om man vill vara anonym är det viktigt att ringa från dolt nummer och att man ej uppger relation till barnet och familjen. Detta då vårdnadshavare har rätt att ta del av all inkommen information. Vid en inkommen orosanmälan kommer socialtjänsten att göra en bedömning huruvida det föreligger grund att inleda utredning eller ej. Anmälaren får ingen återkoppling kring vad som sker med orosanmälan och om den leder till några ytterligare åtgärder såsom inledd utredning eller insatser.

Om din vän önskar att förändra umgänget och frågan om vårdnad rekommenderar vi att han tar kontakt med Tingsrätten där han bor.

Vi hoppas att du genom vårt svar har fått lite mer klarhet i vad som gäller i dessa situationer.

Vänligen
Soctanterna