Får jag åka utomlands

Hej!

Jag är långtidssjukskriven för fysiska åkommor sedan 8 år tillbaka och lever sedan 6 år på försörjningsstöd.

Jag fyller jämna år nu i sommar och mina vänner vill bjuda mig på en längre resa.

Jag är anmäld på Arbetsförmedlingen men söker inga arbeten då jag inte kan röra mig.

Jag är under utredning för sjukersättning pga detta.

Jag har själv inte en krona kvar, men har jag laglig rätt att bli bjuden utan att det räknas som en "inkomst"?

Mvh/Alice

Qlive
2024-03-21 15:29

Hej!

Vad fint att dina vänner vill bjuda med dig på en resa och fira att du fyller jämt. Det kan vara svårt att själv kunna bekosta en sådan resa om man som du uppbär långvarigt försörjningsstöd från socialtjänsten.

Den som uppbär försörjningsstöd skall stå till arbetsmarknadens förfogande alternativt ha vad socialtjänsten anser vara godtagbara skäl, exempelvis sjukskrivning som i ditt fall.

Generellt så ska den enskilde upplysa socialtjänsten om alla förändringar som kan påverka rätten till bistånd. Försörjningsstöd från socialtjänsten är tänkt att vara ett tillfälligt stöd under tiden man gör något för att bli självförsörjande och att åka på semester är normalt sett inte en del i en sådan planering. I ditt fall ser det lite annorlunda ut då du uppburit försörjningsstöd en längre tid och utifrån det du berättar inte står till arbetsmarknadens förfogande. Om man har exempelvis arbetsrehabiliterande åtgärder eller annan form av sysselsättning som socialtjänsten bedömt ligga till grund för rätten till bistånd, så är det denna planering som den enskilde har att följa. I ditt fall uppfattar vi det som att du inte har någon sådan form av planering.

Med det sagt vill vi uppmana dig att prata med din socialsekreterare och förklara situationen. Detta för att få en korrekt individuell bedömning och slippa obehagliga överraskningar.

Hoppas du fått vägledning i hur du kan gå vidare.

Vänligen

Soctanterna