Orosanmälningar

Preskriberas orosanmälningar som inkommit till socialen? Preskriberas de? Efter hur lång tid?

Oro
2024-03-21 09:36

Hej!

När socialtjänsten tar emot en orosanmälan inleds en förhandsbedömning som syftar till att fatta ett beslut gällande behov av att inleda en utredning eller ej.

Om socialtjänsten fattar beslut om att inte inleda utredning och det inte finns tidigare utredningar hos socialtjänsten, gallras och kastas orosanmälan och förhandsbedömningen efter två år. Dessa dokument är under dessa två år ej sökbara för socialtjänsten utan sparas i fysisk form i arkivskåp.

Fattas däremot ett beslut om att inleda utredning utifrån inkommen oro, eller om det finns en tidigare personakt hos socialtjänsten, gallras de inkomna uppgifterna efter fem år, räknat från sista händelsens dag. I vissa fall finns akten kvar längre beroende på ärendets karaktär såsom vid adoption och familjehemsplacering. Är du född dag 5, 15 eller 25 i månaden sparas din akt i forskningssyfte. Socialregistret lyder under absolut sekretess och bortsett från forskning och statistikändamål är det bara du som enskild som har tillgång till dina uppgifter.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Vänligen
Soctanterna