Ungdom hemma med ungdomsgarantistöd

Hej!
Min son, snart 20 år, har tagit studenten och bor hemma. Han är arbetslös, arbetssökande och ingår i ungdomsgarantin via arbetsförmedlingen. Har han möjlighet att få försörjningsstöd för hyra hemma samt andra omkostnader?

Mamma med funderingar
2024-03-21 09:13

Hej!

Tack för din fråga!

Som beskriver har du en ung vuxen hemmaboende son utan nuvarande inkomst som du försörjer vilket kan vara ekonomiskt tufft.

Din son kan alltid vända sig till socialtjänsten i den kommun han är folkbokförd för att ansöka om försörjningsstöd. Vid en ansökan kommer socialtjänsten att begära in uppgifter på inkomster och utgifter som underlag för utredning som föregås av ansökan. Din som kommer även att få visa upp bankutdrag för att styrka sina uppgifter. Utredningen mynnar ut i om din son har rätt till bistånd eller ej. Alla andra möjligheter till försörjning ska också vara uttömda då bistånd från socialtjänsten räknas som det yttersta skyddet.

Efter beslut från socialtjänsten kan han om han inte är nöjd med beslutet överklaga vilket han kan vända sig till ansvarig biståndshandläggare för att få hjälp med.

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänligen

Soctanterna