Socialtjänsten och beslut

Jag undrar vem det är som tar beslut om att omplacera barn som är placerade enligt lvu?
Alltså när barnet redan är placerat i familjehem, och socialtjänsten vill omplacera. Vem är det som då tar beslut om det?
Är det socialsekreteraren, nämnden eller rätten?

Men hur fungerar det?
Vad händer efter att socialtjänsten bestämt sig för att omplacera barnet? Vad behöver dom göra?

Har för mig att vårdnadshavare kan överklaga beslut om omplacering.
Kan man överklaga beslutet innan barnet hunnit bli omplacerat?
Och om man kan påvisa andr alternativ som är bättre för barnet, kan man isf förhindra en omplacering innan barnet hunnit flytta?

Om familjehemmet säger upp sitt uppdrag, måste då socialtjänsten överväga andra alternativ än bara omplacering?
Ex lvu I hemmet. Vilka riktlinjer finns för detta?
Och vad är socialtjänsten skyldiga att göra när familjehemmet säger upp sitt uppdrag?

Ursäkta många frågor, men jag har ingen annan att fråga.
Behöver veta så fort som möjligt.
Tack på förhand.

Camilla
2024-03-20 18:09

Hej!

Soctanter på nätet har ingen möjlighet att svara på frågor gällande specifika ärenden utan kan bara ge generella svar.

Det är socialnämnden som fattar beslut om omplacering och det är ansvarig socialsekreterare som utreder vårdbehov och ger förslag till beslut. Ofta sker omplacering av barn till nytt familjehem under pågående tvångsvård. Detta kan exempelvis bero på att familjehemmet säger upp sin plats. En flytt under pågående tvångsvård kan vara uppslitande för ett barn och barnets bästa ska alltid beaktas enligt lagstiftningen och Barnkonventionen varför beslut om flytt till ett nytt familjehem även kan överklagas till domstol. Då har barnet samt vårdnadshavarna rätt till ett offentligt biträde, dvs. en kostnadsfri advokat.

I 11§ lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) står det att nämnden får medge att den unge får vistas i sitt eget hem, om detta kan antas vara bäst ägnat att främja vården av honom eller henne. Det innebär att det ska finnas en vårdplan som beskriver vilket stöd som behövs i familjen så att vården så småningom kan avslutas.

Om ditt barn eller någon närståendes barn vårdas enligt LVU skulle vi rekommendera att man bokar en tid med den ansvariga socialsekreteraren för att ställa sina frågor och få veta vad som står i vårdplanen.

Om ni är osäkra på vilka krav och frågor ni kan ställa har ni möjlighet att kontakta den advokat som ni har haft kontakt med under domstolsförhandlingarna.

Vård ska enligt LVU 21 § upphöra om det inte längre finns ett behov och ett omhändertagande ska omprövas minst var 6:e månad enligt LVU 13 §.

Hoppas du genom vårt svar fick lite klarhet.

Vänligen
Soctanterna