Vad gör man?

Min sambo har sedan november 2023 haft sin son på heltid pga att hans mamma har psykiska problem som enligt psykolog kan kräva en behandling på minst 18 månader vilket hon inte är villig att göra. Socialtjänsten ringde därmed och sa ordagrant att hämta han skulle hämta sin son annars kommer vi behöva göra en LVU. Till saken hör att vi bor 8 mil från barnets skola och för att min sambo ska kunna jobba emellan det att sonen (7 år) ska kunna gå i skolan på sin hemort krävs att han kör 32 mil varje dag vilket varken ekonomi, sonens ork eller tid eller min sambos ork finns för längre. De gjorde så till för 2 veckor sen men pengar och ork är slut nu. Sambon har fått sjukskriva sig pga av utmattning och i hopp om att få behålla jobbet som han inte kunnat utföra pga restid. Han kan inte köra barnet och har nu fått vite från skola om frånvaro trots att han förklarat läget, ansökt om egen vårdnad eller iallafall överflyttning av skola för sonen till hans hemkommun. Vad gör man?

Bonusmamman
2024-03-19 22:00

Hej!

Vi förstår att det är en besvärlig situation för er alla och er ork nu börjar sina.

Som vårdnadshavare finns en skyldighet att kompensera för varandra vilket din sambo försöker göra genom att ta sitt föräldraansvar.

Det låter som en tuff situation för er alla vad gäller omställning och tid samt en extra kostnad ekonomiskt.

Det viktigaste är att din sambos barn får sina behov som omsorg, säkerhet, trygghet tillgodosett och får sin skolgång.

Du skriver att din sambo försökt ta de kontakter som krävs och gjort vad han kan för att underlätta för din sambos son och er familj, dock utan resultat.

Vi råder er att ta kontakt med din sons handläggare vid socialtjänsten för att försöka få stöd, råd om hur ni ska kunna göra rådande situation så bra som möjlig för din sambos barn i nuläget.

Vi hoppas att du har fått vägledning i din fråga!

Vänligen

Soctanterna